Σαράντης Παρπαρούσης : 1910-2017

sarantis

Σε ηλικία 107 ετών έφυγε σήμερα Παρασκευή από τη ζωή o Σαράντης Παρπαρούσης, πατέρας του οινοποιού Θανάση Παρπαρούση και της πυρηνικού ιατρού Ουρανίας Παρπαρούση.

Με μια διαδρομή κατά τη διάρκεια της οποίας έζησε από κοντά όλες τις περιπέτειες και τις αλλαγές που επιφύλαξε στην Ελλάδα ο εικοστός αιώνας, ο Σαράντης Παρπαρούσης γεννήθηκε το 1910 στη Μικρά Ασία, στον Μπουρνόβα της Σμύρνης. Σχεδόν αμέσως έζησε τον πρώτο διωγμό,φτάνοντας στηνΑθήνα, όπου ο πατέρας του,επηρεασμένος από τις παραδόσεις της Μικράς Ασίας,άνοιξε ποτοποιία και ουζερί στη πλ. Ομόνοιας, ενώ ο ίδιος πήγε σχολείο στα Κύθηρα όπου βρισκόταν η υπόλοιπη οικογένεια.Στη Σμύρνη επέστρεψαν το 1919, παράλληλα με την είσοδο του ελληνικού στρατού, με την ελπίδα ότι οι εξελίξεις στον πόλεμο και στη διεθνή πολιτική θα ήταν με το μέρος των Ελλήνων.

Αμέσως μετά τη σφαγή της Σμύρνης κι ενώ ο πατέρας του είχε κρεμαστεί από τους Τούρκους στη Μαγνησία μετά από «λαϊκό δικαστήριο», διέφυγε με ελληνικό καΐκι στο Πλωμάρι της Μυτιλήνης κι από κει στην Πάτρα. Τη δεκαετία του 1930 άσκησετα επαγγέλματα του επιπλοποιού (είχε επιπλοποιείο στην πλ. Όλγας) και του κατασκευαστή μπιλιάρδων, δραστηριότητα την οποία σταμάτησε όταν αυτή απαγορεύτηκε από τη δικτατορία του Μεταξά.

Από το 1937ως το 1974 ακολούθησε με επιτυχία το επάγγελμα του οινοποιού - ποτοποιού, διατηρώντας με τον αδελφό του ποτοποιία στην Πάτρα επί της οδού Πατρέως (δίπλα στην Παλιά Νομαρχία) και οινοποιία – αποσταγματοποιία στα Μποζαΐτικα, ενώ μαζί με τον χημικό Βασίλη Νικολόπουλο έφτιαξαν τις πορτοκαλάδες «Ζενίθ». Ήταν παντρεμένος με την Εριφύλη Κρεμμύδα, που διατηρούσε οικογενειακή επιχείρηση με καπέλα και φορέματα, στο κτήριο Κουμανιώτη επί της οδού Πατρέως.

Last modified on Friday, 04/08/2017

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας