Επενδυτική ευελιξία

Με  έμφαση στην ευελιξία σε πολλά επίπεδα και με στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων και  τη δημιουργία «πολλών και καλών θέσεων εργασίας», όπως ελπίζουν  οι συγγραφείς του, δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση  από την κυβέρνηση το νέο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο.

Η ευελιξία αφορά πρωτίστως  τις λεγόμενες στρατηγικές επενδύσεις με στόχο τη γρήγορη αδειοδότησή τους και εστιάζει  τόσο τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται όσο και τις εργασιακές σχέσεις.

Ειδικότερα στο προς διαβούλευση νομοσχέδιο, η βασική αλλαγή σε ότι αφορά την επιτάχυνση του χρόνου έναρξης μιας  επένδυσης  αφορά μια περισσότερο  ευέλικτη διαδικασία πιστοποίησης της ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης από ορκωτούς-ελεγκτές λογιστές ή ελεγκτικές εταιρείες καθώς και από πολιτικούς μηχανικούς, μηχανολόγους μηχανικούς ή άλλης επαγγελματικής ειδικότητας πρόσωπα, που πληρούν τα κριτήρια που ορίζει η σχετική διάταξη. Πρόκειται για δομική αλλαγή που διαφοροποιεί το ρόλο του δημόσιου τομέα στις επενδύσεις και που ήδη έχει εγείρει αντιδράσεις από διάφορες πλευρές  γιατί ανατρέπει κατεστημένες ισορροπίες και δεδομένα δεκαετιών.  

Ως νέα βασική  παρέμβαση  μπορούμε να θεωρήσουμε και την εισαγωγή  του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη για την ενιαία αποτύπωση του συνόλου των γεωχωρικών δεδομένων με τρόπο δημόσια και δωρεάν προσβάσιμο στο κοινό, μέσω διαδικτύου.

Ταυτόχρονα με την ίδρυση του  Εθνικού  Μητρώου Υποδομών που θα λειτουργεί σε ψηφιακή μορφή και  θα έχουν όλοι  πρόσβαση στις πληροφορίες, συγκροτείται  κάτι σαν «βιβλιάριο υγείας» της υποδομής ή του κτιρίου.

Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου  για μέτρα για την  προστασία των εργαζομένων μερικής απασχόλησης,  το μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργοδοτών,  η  ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις αποφάσεις στα σωματεία, οι  αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και η  δυνατότητα να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών, έχουν εγείρει αντιδράσεις στους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων και σε αυτόν τον  πυλώνα των αλλαγών θα δοκιμαστεί περισότερο η αντοχή του νέου νομοθετήματος.

Σε κάθε περίπτωση  μια ακόμη νέα κυβέρνηση  φέρνει με την έλευσή της ένα καινούργιο (;) αναπτυξιακό νόμο, που περίπου παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια κάτι  σαν «μαγικό ραβδί» που θα φέρει ανάπτυξη και ευημερία στο τόπο.

Με την έως τώρα σχετική εμπειρία  θα λέγαμε  ας είμαστε συγκρατημένοι  στις μεγάλες υποσχέσεις του νομοσχεδίου και ας αναζητήσουμε  το καλύτερο στις μικρές αυτές αλλαγές που δημιουργούν πραγματική ευελιξία σε όσους θέλουν να συνεισφέρουν στην πραγματική ανασυγκρότηση της χώρας.

Στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος και αυτές θα πρέπει να επισημανθούν  στο δημόσιο διάλογο από όσους γνωρίζουν απο μέσα που μπλοκάρουν οι επενδύσεις στη χώρα μας δεκαετίες τώρα.  

Last modified on Friday, 20/09/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας