Print this page

Επείγει η προστασία των πολιτών από τις ίνες αμιάντου που εκπέμπονται από τα συντρίμμια του υπόστεγου στο λιμάνι της Πάτρας

katedafish1Ως πλέον άμεσο πρόβλημα από την φονική κατάρρευση του υπόστεγου Νο 4 στο παλιό λιμάνι της Πάτρας κρίνεται από τους ειδικούς το θέμα της σκόνης από τον θρυμματισμένο αμίαντο που απλώθηκε στην περιοχή αμέσως μετά την κατάρρευση και συνεχίζει να διαχέεται από τα συντρίμμια.

Ήδη όπως έγινε γνωστό σε επικοινωνία του symboulos.gr με τον πρόεδρο του ΟΛΠΑ Νίκο Κοντοέ , που από την πρώτη στιγμή ασχολείται με το πρόβλημα, η εταιρεία η οποία κλήθηκε είναι η μοναδική στη χώρα πιστοποιημένη από το Δημόκριτο και από το Σάββατο 5/8 έχει ξεκινήσει μετρήσεις του περιβαλλοντα χώρου και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων, θα είναι γνωστά την Τετάρτη 9/8/2017.

Ως άμεσες ενέργειες ήδη από τις πρώτες ώρες γίνεται τακτική διαβροχή από τον ανάδοχο έργου, σύμφωνα με την υπογραφείσα με τον Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε. σύμβαση για την κατεδάφιση του κτιρίου, για τη μη διασπορά ινών στο περιβάλλον ενώ από τη Δευτέρα ξεκίνησαν εργασίες κάλυψης των θραυσμάτων από υφασμάτινο υλικό.

Το συνεχές νερό πάνω από τα θραύσματα θεωρείτε η πλέον αποτελεσματική λύση στις περιπτώσεις αυτές.

(Σχετικά με την επικινδυνότητα των ινών αμιάντου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν σε μια πολύ κατατοπιστική Διπλωματική Εργασία Ειδίκευσης του Αντώνη Νικολάου με τίτλο:“Η επικινδυνότητα του αμιάντου: Ιστορικό – Νομοθεσία – Διερεύνηση σε εργασιακό περιβάλλον”στο http://nemertes.lis.upatras.gr/jspui/handle/10889/2528).  Πραγματοποιήθηκε το 2009 στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Τμ. Γεωλογίας (Τομέας Ορυκτών Πρώτων Υλών) του Πανεπιστημίου Πατρών. Ήταν υπό την επίβλεψη του Βασίλειου Τσικούρα, τότε Επίκουρου Καθηγητή Τμήματος Γεωλογίας, και στην τριμελή επιτροπή συμμετείχαν οι: Κωνσταντίνος Χατζηπαναγιώτου Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών και Χρήστος Καταγάς, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών

Να σημειώσουμε ότι λόγω των εργασιών που ήδη γίνονται στο χώρο αλλα και εξ αιτίας της επικινδυνότητας του περιβάλλοντα χώρου οι Δημοτικές Υπηρεσίες (ΚΕΠ, Πολεοδομία, Χορευτικά) που στεγάζονται στο πρώην συνεδριακό κέντρο του λιμανιού αναστέλλουν τη λειτουργία τους για τη Δευτέρα 7 Αυγούστου και η εξυπηρέτηση των δημοτών θα γίνεται από τα ΚΕΠ των Δημοτικών Ενοτήτων Μεσσάτιδας, Παραλίας, Βραχνεΐκων, Ρίου και της Πολεοδομίας από την κεντρική Υπηρεσία. Για το γεγεονός αλλα και για τις παραπάνω ενέργειες υπάρχουν και επίσημες ανακοινώσεις από φορείς της περιοχής.

Αναλυτικά μέχρι τώρα:

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ

Αρχική ανακοίνωση του Δήμου στις 6/8

Με βάση την πληροφόρηση που έχει ο Δήμος Πατρέων από τον ΟΛΠΑ Α.Ε., η Δημοτική Αρχή ενημερώνει τους δημότες, ότι μεταξύ των άλλων ενεργειών, από το Σάββατο 5/8/2017 γίνονται μετρήσεις του αέρα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τον θρυμματισμένο αμίαντο στο σημείο της πτώσης του κτιρίου των πρώην αποθηκών του Ο.Λ.ΠΑ. και των πρώην κρατητηρίων του Λιμενικού και της οδού Όθωνος Αμαλίας.

Η εταιρία την οποία έχει καλέσει ο ΟΛΠΑ Α.Ε. όπως μας πληροφόρησε, είναι πιστοποιημένη από τον «Δημόκριτο» και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων, θα είναι γνωστά την Τετάρτη 9/8/2017.

Κατά οδηγίες της υπόψη εταιρίας, γίνεται τακτική διαβροχή των θραυσμάτων από τον ανάδοχο του έργου σύμφωνα με την υπογραφείσα με τον Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε. σύμβαση για την κατεδάφιση του κτιρίου, για τη μη διασπορά ινών στο περιβάλλον και επίσης αύριο Δευτέρα θα γίνουν εργασίες κάλυψης των θραυσμάτων από υφασμάτινο υλικό για τον ίδιο λόγο, παρά το ότι δεν έχει κριθεί επιβεβλημένο από την υπόψη εταιρία.

Λόγω της παρά πάνω εργασίας, οι Δημοτικές μας Υπηρεσίες (ΚΕΠ, Πολεοδομία, Χορευτικά) που στεγάζονται στο πρώην συνεδριακό κέντρο του λιμανιού αναστέλλουν τη λειτουργία τους για αύριο Δευτέρα 7 Αυγούστου και η εξυπηρέτηση των δημοτών θα γίνεται από τα ΚΕΠ των Δημοτικών Ενοτήτων Μεσσάτιδας, Παραλίας, Βραχνεΐκων, Ρίου και της Πολεοδομίας από την κεντρική Υπηρεσία.

Για τον ίδιο λόγο, δεν θα λειτουργήσει αύριο Δευτέρα 7/8/2017 η γραμμή εξυπηρέτησης των οδηγών από τα παρκινγκ του Νότιου Πάρκου, μέχρι την Αγίου Νικολάου και αντίστροφα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΛΠΑ

Ο ΟΛΠΑ ΑΕ εκφράζει την θλίψη του για την τραγική απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, κατόπιν της αιφνίδιας κατάρρευσης του υπόστεγου Νο 4 του Βόρειου Λιμένα.

Σύμφωνα με την από 24-01-2012 Σύμβαση προσωρινής παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠΑ ΑΕ και Δήμου Πατρέων, της οποίας η ισχύ έχει αναγνωρισθεί από σειρά δικαστικών αποφάσεων, αποκλειστικός διαχειριστής του χώρου στον οποίο μεταξύ άλλων βρίσκονταν το υπόστεγο που κατέρρευσε, ήταν και παραμένει ο Δήμος Πατρέων. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι είχε μισθώσει τμήμα του υποστέγου σε συγκεκριμένη επιχείρηση, παρέχοντάς της μάλιστα την απαραίτητη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, που είχε μεταφερθεί και ετύγχανε στην διαχείρισή του από 01-06-2012, σε εφαρμογή της ως άνω Σύμβασης.

Παρά ταύτα, σε ενέργεια σχετικού γραπτού αιτήματος του Δήμου και στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής του ευθύνης, ο ΟΛΠΑ ΑΕ ενήργησε ώστε με την συναίνεση τόσο του εποπτεύοντος Υπουργείου Ναυτιλίας όσο και του Μετόχου του ΤΑΙΠΕΔ, να αναλάβει ο ίδιος για λογαριασμό του Δήμου Πατρέων, την κατεδάφιση του συγκεκριμένου κτίσματος.

Στα πλαίσια αυτά, ο ΟΛΠΑ ΑΕ, ενεργοποίησε τις διαδικασίες για την υλοποίηση του αιτήματος του Δήμου, και άμεσα μετά την απόφαση ότι δεν κρίνεται διατηρητέο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ( ΚΑΣ ), στο οποίο το είχε παραπέμψει η Εφορία Νεώτερων Μνημείων, δημοπράτησε το έργο και υπέγραψε Σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, το ίδιο πρωϊ του συμβάντος, ήτοι στις 04/08/2017.

Ο ΟΛΠΑ ΑΕ συνεχίζει με αίσθημα ευθύνης να αποδεικνύει έμπρακτα την συμβολή του στα ζητήματα που αφορούν την πόλη, μακριά από ανακοινώσεις που αντιμάχονται την αλήθεια ή αποπειρώνται να εκμεταλλευτούν το ατυχές συμβάν.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ "ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΨΕΥΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ"

Με νεώτερη ανακοίνωσή του ο Δήμος Πατρέων απαντά σε διάφορες ανακοινώσεις και διαδόσεις για το δικο του ρόλο στο όλο πρόβλημα του στέγαστρου. Η ανακοίνωση έχει ως εξής;

Μετά την κατάρρευση του κτιρίου που στέγαζε αποθήκες του ΟΛΠΑ και τα κρατητήρια του Λιμενικού, έχει αρχίσει εκστρατεία ψεύδους και παραπληροφόρησης.

Επαναλαμβάνουμε ότι ιδιοκτήτης του κτιρίου όπως και της συνολικής έκτασης είναι το Υπουργείο Οικονομικών και υπεύθυνος για την κατεδάφιση ενός ετοιμόρροπου κτιρίου είναι ο ιδιοκτήτης του.

Η Δημοτική Αρχή μαζί με τον Πατραϊκό λαό διεκδικεί την παραχώρηση ολόκληρης της λιμενικής ζώνης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στην ξεκούραση, στην αναψυχή, στην ανεμπόδιστη πρόσβαση στη θάλασσα, που μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η Δημοτική Αρχή από τους πρώτους μήνες της θητείας της θεώρησε το κτίριο επικίνδυνα ετοιμόρροπο, προέβη αμέσως στον αποκλεισμό του χώρου και άρχισε τις διαδικασίες ώστε να χαρακτηριστεί, από την Επιτροπή «επικινδύνως ετοιμόρροπων», ως τέτοιο. Δυστυχώς αυτή η διαδικασία διήρκεσε ένα περίπου χρόνο, το κτίριο δεν χαρακτηρίστηκε «επικίνδυνα ετοιμόρροπο» αλλά «απλά ετοιμόρροπο» με δυνατότητα επισκευής.

Ο Δήμος όμως επανειλημμένα απαίτησε την άμεση εκκένωση του κτιρίου και την μεταφορά των μηχανημάτων και των υπόλοιπων υλικών του ΟΛΠΑ καθώς και των κρατητηρίων του Λιμενικού, γιατί θεωρούσαμε τον κίνδυνο κατάρρευσης άμεσο, με δυνητικά ολέθρια αποτελέσματα.

Την κατεδάφιση απαιτήσαμε επίμονα και επανειλημμένα από την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία και στις 8 Απρίλη του 2016 το Υπουργείο Οικονομικών την αποδέχτηκε και κατέστησε αρμόδιο τον ΟΛΠΑ Α.Ε. Στο συγκεκριμένο έγγραφο του Υπουργείου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Το θέμα της επικινδυνότητας της ετοιμόρροπης οικοδομής θα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και εξ ολοκλήρου από την εταιρεία σας (ΟΛΠΑ Α.Ε.) η οποία φέρει και πλήρως την ευθύνη ασφάλειας του χώρου».

Ο Δήμαρχος Πατρέων στην επιστολή του  προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στις 25 Μάη του 2016, που δημοσιοποιήθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης, χαρακτηριστικά ανέφερε:

«…Τέλος συνεχίζεται η τακτική κωλυσιεργίας στην μεταφορά του Τελωνείου και της μάντρας αυτοκινήτων και μηχανημάτων του ΟΔΔΥ που είναι αποθηκευμένα στην «πρόσοψη» του λιμανιού μας, υποδομών και μηχανημάτων του ΟΛΠΑ ΑΕ. Κρίσιμο ζήτημα παραμένει η μη κατεδάφιση ετοιμόρροπου από σεισμούς κτιρίου που θέτει σε κίνδυνο την ζωή των διερχομένων».

Πλην όμως στη συνέχεια η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων της Πάτρας εισηγήθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, την κήρυξή του ως διατηρητέο καθυστερώντας την κατεδάφιση.

Με παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής και του ΟΛΠΑ ο χαρακτηρισμός αυτός αποφεύχθηκε τον Απρίλη του 2017.

Τελικά δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι, από το 2015, εκτιμήσεις μας για την επικινδυνότητα του τεράστιου αυτού κτίσματος.

Είναι φανερό ότι το σάπιο αστικό κρατικό σύστημα δεν λειτουργεί αποτελεσματικά ακόμη και για την αποτροπή προφανών κινδύνων.

Η Δημοτική Αρχή διέγνωσε ορθά κι αμέσως όσα άλλοι δεν «έβλεπαν» από το σεισμό του 2008 κι έκανε ό,τι ήταν δυνατόν.

Ας αναλογιστεί ο οποιοσδήποτε τι επιπτώσεις θα υπήρχαν από την κατάρρευση αν δεν ακολουθούσαμε αταλάντευτα αυτή την αποφασιστική και μέχρι τέλους στάση.

Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρόταση (Ρ.Α.Π.)

''ΠΑΤΡΑ, Ανθρώπινη Πόλη''

 Έπρεπε, δυστυχώς, να θρηνήσουμε την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής για να καταλάβουμε ότι η έλλειψη συνεργασίας οδηγεί σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και αδιέξοδα.

Ήταν ωστόσο, ευτύχημα το γεγονός ότι δεν θρηνήσαμε πολύ περισσότερα θύματα στην περίπτωση που η κατάρρευση του κτιρίου γινόταν τις βραδινές ώρες κατά τις οποίες κοιμούνταν δεκάδες μετανάστες είτε στην τελετή καύσης του Καρνάβαλου είτε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του λούνα-παρκ. Είναι επίσης ευτύχημα το γεγονός ότι δεν κατέρρευσε το διπλανό ΚΕΠ – για το οποίο εδώ και αρκετό καιρό με ανακοίνωσή μας έχουμε επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει - κατά τις ώρες που σφύζει από ζωή είτε κατά τη λειτουργία των χορευτικών τμημάτων του Δήμου.

Το μπαλάκι ευθυνών που ακολούθησε την κατάρρευση του εγκαταλελειμμένου κτιρίου στο παραλιακόμέτωπο έφερε πάλιστο προσκήνιο, με τον πλέον τραγικό τρόπο, το αλαλούμ της κυριότητας και του δικαιώματος χρήσης των χώρων του παλαιού λιμανιού, αλαλούμ που δημιουργήθηκε από την ασάφεια των προηγούμενων συμβάσεων μεταξύ του ελληνικού δημοσίου, του ΟΛΠΑ και του Δήμου.

Είναι επιτέλους ώρα να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Τις ποινικές ευθύνες, όπως είναι φυσικό, θα τις αναζητήσουν οι δικαστικές αρχές.

Η πολιτική διευθέτηση, όμως, του ζητήματος, επιβάλλει σύντομες και οριστικές αποφάσεις. Απαιτείται ετοιμότητα και κινητοποίηση ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι καθαρισμοί από τα υπολείμματα της αμιαντούχας στέγης και να ελεγχθούν όλα τα κτίρια της πρώην λιμενικής ζώνης, και ειδικά το κτίριο που στεγάζεται το ΚΕΠ και το χορευτικό του Δήμου. Απαιτείται ωριμότητα, συνεργασία και δημιουργική διάθεση ώστε να μην κινδυνεύσουν στο μέλλον άλλες ανθρώπινες ζωές από τις εγκαταλελειμμένες λιμενικές εγκαταστάσεις αλλά ούτε και να παραμείνει ο χώρος ένα απέραντο κενό χωρίς υποδομές, χωρίς προσδιορισμένες χρήσεις.

 ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας για τον θάνατο ενός άτυχου ανθρώπου στην κατάρρευση του υποστέγου στο παλιό λιμάνι της Πάτρας. Η ραθυμία και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις Κρατικών Αρχών, έχουν την ευθύνη. Μέχρι πρόσφατα στεγάζονταν εκεί τα κρατητήρια των Λιμενικών Αρχών και παρά τις προειδοποιήσεις και της Παράταξης μας και άλλων, οι αρμόδιοι κωλυσιεργούσαν.

Κατά την υπογραφή της Σύμβασης Προσωρινής Παραχώρησης, είχε αποκρυφτεί από τον Δήμο ότι η κατασκευή αυτή ήταν ετοιμόρροπη. Τώρα πρέπει να διαχειριστούμε την σκόνη και τα υπολείμματα του καρκινογόνου αμιάντου.

Εφιστούμε την προσοχή του Δήμου Πατρέων και του ΟΛΠΑγια τα άλλα υπόστεγα, αλλά και για ετοιμόρροπα διατηρητέα κτίρια μέσα στην πόλη, όπως πχ, αυτό στην διασταύρωση της Γερμανού και Ηλείας. Η απειλούμενη κατάρρευση τέτοιων ιδιωτικών κτιρίων, ή από μικροσεισμούς ή από βροχές, θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερους κινδύνους από την πιθανή διάσωση τους.

«ΠΑΤΡΑ ΔΥΝΑΤΗ»

 Μετά την τραγωδία με την κατάρρευση του κτηρίου στο παραλιακό μέτωπο που προκάλεσε τον θάνατο ενός συνανθρώπου μας, ο Επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «ΠΑΤΡΑ ΔΥΝΑΤΗ» και Δημοτικός Σύμβουλος Πατρέων κ. Νίκος Οικονομόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 « Η τραγωδία του μόλου της Αγ. Νικολάου της Πάτρας καταδεικνύει, δυστυχώς με τον πλέον σκληρό και άδικο για έναν συνάνθρωπό μας τρόπο, ότι είναι το αποτέλεσμα ανευθυνότητας και έλλειψης ικανότητας εμπλεκομένων φορέων.Ανευθυνότητα και ανικανότητα που αγγίζει τα όρια του …παχυδερμισμού, εφόσον η κατάρρευση του κτηρίου βάφτηκε με το αίμα ενός άτυχου ανθρώπου ενώ κάλλιστα ο τραγικός απολογισμός θα μπορούσε να αριθμεί περισσότερα θύματα, κάθε ηλικίας.Η τραγωδία αυτή προκαλεί οργή διότι υπάρχουν χρόνιες ευθύνες. Από τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών, τον Δήμαρχο Πατρέων αλλά και προκατόχους.Και αποτελεί υποχρέωση κάθε εμπλεκόμενου να δώσει εξηγήσεις για την επιδεικτική αδιαφορία που εξελίχθηκε σε μοιραία αδράνεια. Θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις για το ότι δεν υπήρξε καμία μέριμνα επαρκούς προφύλαξης του κτηρίου και καμία έγκαιρη πρωτοβουλία κατεδάφισής του προτού συμβεί το κακό.Και όπως προανέφερα, ευθύνες φέρουν και οι προκάτοχοι του νυν Δημάρχου Πατρέων, ωστόσο το γεγονός ότι ο κ. Κώστας Πελετίδηςδιεκδίκησε και πήρε το συγκεκριμένο τμήμα του θαλασσίου μετώπου γνωρίζοντας πως καθημερινά διέρχονται μπροστά από το ετοιμόρροπο κτήριο δεκάδες ή και εκατοντάδες συνάνθρωποί μας, έπρεπε να τον είχε κινητοποιήσει πολύ πιο πριν προς την κατεύθυνση της κατεδάφισης και άρα προστασίας των διερχόμενων πολιτών.Αντ’ αυτού, και επειδή πέρα της στατικής επάρκειας τίθεται και το ζήτημα ύπαρξης αμιάντου, το 2015 ο Δήμαρχος Πατρέων επέτρεψε να λειτουργήσει εκεί παιδική χαρά! Δίπλα δηλαδή, από ένα κτήριο αφενός ετοιμόρροπο, αφετέρου γεμάτο αμίαντο!Σήμερα, ώρες μετά το τραγικό συμβάν οι εμπλεκόμενοι αναλώνονται σε …άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Όπως συνέβη στην περίπτωση του τροχαίου δυστυχήματος μπροστά από του Λαδόπουλου, με θύμα μοτοσικλετιστή και ο τότε Δήμαρχος Πατρέων κ. Ιωάννης Δημαράς …απλώς έκλεισε τη μοιραία λακκούβα την επομένη…Τώρα, λοιπόν, που το κτήριο έπεσε μόνο του, η κατεδάφιση θα …στοιχίσει προφανώς φθηνότερα αλλά το κόστος μιας ζωής είναι ανυπολόγιστο και θα συνεχίσει να μας βαραίνει συνειδησιακά σαν δημότες.Καλώ τον κ. Πελετίδη και όσους άλλους εμπλέκονται από τα προηγούμενα χρόνια, να δώσουν εξηγήσουν γι’ αυτό που συνέβη».

Επίσης, ο κ. Οικονομόπουλος θίγει και το ζήτημα κι άλλων δημοτικών κτηρίων που επιβάλλεται να επισκευαστούν. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Οικονομόπουλος δηλώνει:«Καλώ τον κ. Πελετίδη να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να εντοπιστούν όλα τα κτήρια που ανήκουν στη Δημοτική περιουσία και τα οποία εμφανίζουν εικόνα επικινδυνότητας, ιδιαίτερα σε περίπτωση σεισμού.Να εντοπιστούν και να καταγραφούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις οι οποίες θα πρέπει να εκτελεστούν άμεσα προκειμένου η Πάτρα να μην γίνει Κως!Παρόμοια πρωτοβουλία καλώ τον κ. Δήμαρχο να αναλάβει και για επικίνδυνα κτίρια ιδιωτών προκειμένου να απαιτηθούν οι εκ μέρους τους επισκευές, για τον ίδιο ακριβώς σκοπό.Ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΑΤΡΑ ΔΥΝΑΤΗ» εύχομαι να υπάρξουν σύντομα οι σχετικές εξελίξεις και παράλληλα οι ανάλογες ενημερώσεις από την πλευρά του Δημάρχου Πατρέων».

 ΝΟΔΕ ΑΧΑΪΑΣ

Με δύο ανακοινώσεις της αναφέρεται στο Θέμα η ΝΟΔΕ Αχαΐας, που υπογράφονται από τον πρόεδρό της Ανδρέα Μαζαράκη:

Η πρώτη ανακοίνωση:

Είναι γνωστό σε όλους ότι ο αμίαντος προκαλεί αμιάντωση, καρκίνο του πνεύμονα,του λάρυγγα,του στομάχου και του εντέρου. Στις ευνομούμενες χώρες έχουν φροντίσει να απομακρύνουν με ειδική διαδικασία τις πλάκες αμιάντου και να αντικατασταθεί από άλλα σύγχρονα και ακίνδυνα υλικά. Εν συντομία η διαδικασία αυτή προβλέπει να απομονωθεί η περιοχή και ειδικά συνεργεία με ειδικές στολές-προσομοιάζουν με τις στολές των αστροναυτών-να το απομακρύνουν σε ειδικούς χώρους ταφής,που από ότι γνωρίζω η χώρα μας δε διαθέτει. Κι αυτό γίνεται γιατί εάν συμβεί έκτακτο γεγονός όπως σεισμός ή κατάρρευση θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα Ν ιμάτια του αμιάντου που είναι αόρατα λόγω των πολύ μικρών διαστάσεων και βοηθούντος και του ανέμου να διασπαρούν και να εισπνευσθούν από τους πολίτες με οδυνηρές συνέπειες ιδιαίτερα για τους καπνιστές. Εννοείται ότι οι βλαπτικές αυτές επιδράσεις χρειάζονται χρόνια.

Εν προκειμένου είχαμε διάρρηξη υλικού σηκώθηκε σκόνη κάτι που είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί. Πρόβλημα θα υπάρξει και με την αποκομιδή των μπαζών.Έχουμε ήδη ένα ιδιαίτερα τραγικό γεγονός με το θάνατο ενός αθώου μετανάστη. Θα αποδοθούν κάποτε ευθύνες σ'αυτή την χώρα?Ο Θεός να βάλει το χέρι του.

 Και η δέυτερη:

Τίποτα δεν έχει τελειώσει.Μένουν πολλά να γίνουν ακόμα.Να επιδείξουν οι αρμόδιοι-εμπλεκόμενοι,έστω και τώρα την σοβαρότητα που οι περιστάσεις απαιτούν.Να μην θεωρήσουν ότι όλα τελείωσαν και ότι "κέρδισαν" κιόλας,μια "δωρεάν" κατεδάφιση.Να μην διανοηθούν να προχωρήσουν "άρπα κόλα"στην αποκομιδή των μπαζών,αλλά να τηρήθει ότι προβλέπεται προκειμένου να διασφαλισθεί η υγεία των Πατρινών από τον τοξικό αμίαντο.Να σταματήσουν το γαϊτανάκι της αλληλοεπίρριψης ευθυνών.Να μεριμνήσουν άμεσα ώστε και άλλα επικίνδυνα κτίσματα να επισκευασθούν ή να κατεδαφιστούν  για να μην ξαναζήσει η πόλη μας ανάλογα συμβάντα.Να βοηθήσουμε όλοι, ώστε να χυθεί άπλετο φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης και να αποδοθούν ευθύνες μέσα από μια ενδελεχή και σε βάθος εισαγγελική έρευνα

 …και απάντηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΙΑΣ στη ΝΟΔΕ ΑΧΑΙΑΣ

Απάντηση στις παραπάνω ανακοινώσεις της ΝΟΔΕ Αχαΐας από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:Ένα τραγικό συμβάν, όπως ο θάνατος ενός ανθρώπου, δεν θα έπρεπε επουδενί να αποτελεί πεδίο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης. Το ατυχές και τραγικό περιστατικό του θανάτου ενός ανθρώπου από την κατάρρευση του υπόστεγου στην Λιμενική Ζώνη ωστόσο, δεν εμπόδισε τη ΝΟΔΕ Αχαΐας στην προσπάθεια της να παράξει πολιτική υπεραξία, να επιδοθεί σε ένα επικοινωνιακό ρεσιτάλ ντροπής.Καταγγέλλει τη Διοίκηση του ΟΛΠΑ, μια Διοίκηση που συνέβαλε αποφασιστικά στην απόδοση του θαλασσίου μετώπου στην τοπική κοινωνία και παράλληλα έλυσε προβλήματα ετών σχετικά με το ιδιοκτησιακό, για την κατάρρευση ενός υπόστεγου, που σύμφωνα και με το Υπουργείο Ναυτιλίας, ο αποκλειστικός διαχειριστής ήταν και παραμένει ο Δήμος Πατρέων μετά την υπογραφή της σύμβασης προσωρινής παραχώρησης το 2012. Να σημειωθεί οτι στη σύμβαση αυτή εμπεριέχονται, εκτός του συγκεκριμένου υπόστεγου που κατέρρευσε και το οποίο είχε ενοικιάσει παλαιότερα ο Δήμος σε λουνα-παρκ, και το κτίριο που στεγάζει το ΚΕΠ και το χορευτικό του Δήμου, καθώς και ο χώρος του Νότιου Πάρκου και τα κτήρια της Μαρίνας.Η αλήθεια είναι ότι ο ΟΛΠΑ είχε αναλάβει μέχρι την οριστική παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου στον Δήμο, τη κατεδάφιση του εν λόγω υπόστεγου με την τραγική ειρωνεία να εντοπίζεται στο γεγονός ότι την Παρασκευή το πρωί, λίγες ώρες πριν την κατάρρευση του, είχε υπογραφεί η σύμβαση κατεδάφισης. Η πρωτοβουλία αυτή του ΟΛΠΑ ωστόσο ήταν αποτέλεσμα της επιθυμίας του να βοηθήσει τον Δήμο Πατρέων στην ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου.Για την κατάσταση του συγκεκριμένου υπόστεγου μάλιστα υπήρχαν ανησυχίες από τον μεγάλο σεισμό του Ιουνίου του 2008, μια περίοδο που στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠΑ συμμετείχαν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Ποιες ήσαν άραγε οι πρωτοβουλίες που είχαν πάρει τότε για την κατάσταση του συγκεκριμένου κτηρίου; Γιατί η ΝΟΔΕ σκοπίμως αναφέρεται μόνο στο τι συμβαίνει μετά το 2015;

Τέλος, αποτελεί αναμφίβολα μέγιστη πολιτική υποκρισία και πρόκληση απέναντι στην πραγματικότητα αλλά και την κοινή λογική η ΝΟΔΕ Αχαΐας να παραδίδει μαθήματα "ευαισθησίας" στην Κυβέρνηση για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών. Η Ελλάδα επί των ημερών της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας καταδικάστηκε πολλάκις για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και των προσφύγων, με αποκορύφωμα την τραγική κατάσταση που βίωναν αυτοί οι άνθρωποι στο κλειστό στρατόπεδο συγκέντρωσης- κολαστήριο της Αμυγδαλέζας.

 Οι πολιτικές δυνάμεις της καταστολής, των αστυνομικών επιχειρήσεων τύπου "Ξένιος Δίας" που είχαν στην καθημερινή τους ατζέντα τον απαράδεκτο όρο του "λαθρομετανάστη", αντί να εγκαλούν την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που διαχειρίζεται το προσφυγικό με όρους ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, εγκαινιάζοντας συνεχώς νέες δομές φιλοξενίας και δίνοντας τη δυνατότητα πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε πρόσφυγες και μετανάστες, ας ζητήσουν συγγνώμη από αυτούς τους ανθρώπους, διαφορετικά ως ελάχιστο δείγμα αξιοπρέπειας ας σωπάσουν.

Ο λαός της Πάτρας άλλωστε θυμάται καλά και τα πεπραγμένα τους σε τοπικό επίπεδο σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος στον καταυλισμό της οδού Ευρώτα. Δυστυχώς για αυτούς οι πολίτες έχουν μνήμη.

 ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΝΙΚΟ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ

Στην κατάθεση  μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου στον Εισαγγελέα προχωρά την Τρίτη ο Βουλευτής Αχαϊας και Γενικός Γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος. Όπως επισημαίνει:

«Η απώλεια ενός συνανθρώπου μας είναι εντελώς υποκριτικό να συνοδεύεται από δήθεν αντανακλαστικά ευαισθησίας, ιδίως όταν παρεμβαίνουν στον δημόσιο διάλογο όσοι δεν δικαιούνται, εξ αιτίας των χρόνιων ολιγωριών και των εγκληματικών παραλείψεων τους.Από την πλευρά μου, είναι πολλές οι φορές που στο απώτερο και πρόσφατο παρελθόν άσκησα κοινοβουλευτικό έλεγχο για την ετοιμόρροπη κατάσταση, ή για τις καρκινογόνες ουσίες που φέρουν κτήρια – κουφάρια της λιμενικής ζώνης της Πάτρας. Εις μάτην…Το τραγικό χθεσινό γεγονός προστίθεται, δυστυχώς, σε όλα τ’ άλλα που υποδηλώνουν την αβελτηρία ή την βραδυπορία διαφόρων φορέων στην αντιμετώπιση της όποιας ιδιάζουσας ή επικίνδυνης κατάστασης.πό τον σεισμό του 2008 και επί 9 συναπτά χρόνια η επικινδυνότητα των πρώην κρατητηρίων του Λιμεναρχείου, όπως και του κτηρίου Λιμένα Πατρών, είχε δώσει ‘’τροφή’’ σε πολιτικούς, κρατικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης για μια άγονη αντιπαράθεση, καθώς μόνη επιδίωξη τους ήταν η εξασφάλιση μικροπολιτικών οφελών και όχι η λύση του προβλήματος.Το αποτέλεσμα το είδαμε χθες…Ασφαλώς, απεύχομαι την επανάληψη, ενός τέτοιου τραγικού συμβάντος. Όμως, εντός της λιμενικής ζώνης, αλλά και στην πόλη, υπάρχουν ύποπτα κτήρια που εγκυμονούν κινδύνους για ανυποψίαστους διερχόμενους. Άλλα έχουν εντοπιστεί και άλλα όχι. Δυστυχώς δεν υπάρχει μέριμνα για την προστασία των συνδημοτών μας.Σίγουρα, υπάρχουν ευθύνες και θα αναζητηθούν.Την Τρίτη θα πάω στον εισαγγελέα για να ανοίξει ο φάκελος των ευθυνών, της επικινδυνότητας που παρουσιάζουν διάφορα ‘’ντουβάρια’’, εντός της λιμενικής ζώνης και της Πάτρας.Η ασφάλεια και η υγεία των συνδημοτών μας, δεν μπορούν να έχουν σχέση με τον ‘’χαρτοπόλεμο’’ της μετατόπισης ή της απόκρυψης ευθυνών. Κάποιοι αδιαφόρησαν, κάποιοι κορόιδεψαν, κάποιοι ολιγώρησαν και κάποιοι ευθύνονται. Θα βρεθούν και η Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της».

Last modified on Monday, 07/08/2017

Related items