Το Νέο Αναπτυξιακό νομοσχέδιο

kathsτου Θανάση Κατή

Το νέο «αναπτυξιακό νομοσχέδιο» μετά τη μικρής διάρκειας διαβούλευση, οδεύει προς τη βουλή. Μέλει να δούμε τι έχει ληφθεί υπόψη από τις προτάσεις και παρατηρήσεις της διαβούλευσης.

Από το σύνολο του νόμου θα σταθώ στο κεφάλαιο δύο που αφορά τον αναπτυξιακό νόμο.

Στον τομέα αυτή η πολιτική βούληση εξαντλείται στον τρόπο εκταμίευσης των δόσεων της επιχείρησης και την εμπλοκή ορκωτών και ιδιωτών στη διαδικασία ελέγχου που, με βάση τη διαβούλευση, υπάρχουν πολλές και βάσιμες ενστάσεις.

Η κυβέρνηση, με βάση το νομοσχέδιο, δεν θεωρεί ότι υπάρχουν άλλα προβλήματα στη διαδικασία υλοποίησης των αναπτυξιακών νόμων.

Δεν θεωρεί πρόβλημα, για παράδειγμα, το γεγονός ότι οι επενδύσεις που έχουν εγκριθεί το 2008!!! και τώρα καλούνται να ολοκληρωθούν αντιμετωπίζουν τεράστια πρόστιμα από τη μείωση του προσωπικού που είχαν τότε και ήταν υποχρεωμένες να το διατηρήσουν μέχρι σήμερα  ή την μη δημιουργία των νέων θέσεων που είχαν δηλωθεί σε περίοδο ευμάρειας  και καλούνται να τις υλοποιήσουν σήμερα έστω και αν το επενδυτικό του πρόγραμμα έχει μειωθεί 40  -50%. Ή το αφήνουμε έτσι γιατί είναι ένας τρόπος να μην πληρωθούν μεγάλα ποσά από τις αναλογούσες επιδοτήσεις;

Η κυβέρνηση μη παρεμβαίνοντας στη δομή και φιλοσοφία του νόμου προφανώς συμφωνεί με τη λογική της προηγούμενης κυβέρνησης ως προς τα αναπτυξιακά κίνητρα και τους κλάδους προτεραιοτήτων. Έτσι αντί να επιβραβεύουμε επιχειρήσεις-πρωταθλητές όλων των κλάδων επιβραβεύουμε όλες τις επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων!

Προφανώς την ικανοποιεί ότι  επιχείρηση που υποβάλει πρόταση περιμένει ένα με δύο χρόνια να λάβει έγκρισης της επένδυσής της …αλλά νοιάζεται για τη γρήγορη εκταμίευση των επιδοτήσεων, που και αυτό είναι κρίσιμο και καθοριστικό στης οικονομικές ροές των επιχειρήσεων στο στάδιο των επενδύσεων.

Επίσης η κυβέρνηση αποδέχεται τη λογική των φοροαπαλλαγών, που είναι λογικές σε υπάρχουσες επιχειρήσεις αλλά είναι εντελώς παράλογο να θεωρεί κίνητρο τη φορολογική απαλλαγή για την ίδρυση επιχειρήσεων. Έχουμε αναρωτηθεί πόσες νέες επιχειρήσεις, με μεγάλες αποσβέσεις στα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους,  σε πόσα χρόνια φτάνουν  να έχουν κέρδη για να καρπωθούν τη  φοροαπαλλαγή; Ή μήπως δεν θέλουμε ίδρυση νέων επιχειρήσεων;;

Οι φορείς των επιχειρήσεων αλλά και οι υπηρεσίες του υπουργείου και των περιφερειών, που έρχονται σε επαφή με τους επιχειρηματίες που υλοποιούν επενδύσεις, έχουν σημαντική εμπειρία και γνώση του αντικειμένου και των προβλημάτων των νόμων.

Προφανώς η νέα κυβέρνηση θεώρησε ότι δεν έχει ανάγκη αυτής της εμπειρίας και δεν την έχει ενσωματώσει στην πρότασή της.

Last modified on Friday, 20/09/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας