Σχέδιο 10ετίας για την τουριστική ανάπτυξη

theoxaris

Την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για την κατάρτιση 10ετούς τουριστικού πλάνου, ανακοίνωσε ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με παραγωγικούς και τουριστικούς παράγοντες, προχθές, προχθές στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.

Όπως επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης πρόκειται για προγραμματισμό που μεταξύ άλλων, θα αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη, στη διαχείριση των ταξιδιωτικών προορισμών, στην εκπαίδευση εργαζόμενων στον τουριστικό κλάδο, στην στόχευση και προώθηση τουριστικών προϊόντων και περιοχών, τη διασύνδεση και την προσβασιμότητα.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση έθεσαν στον Υπουργό την ανάγκη για ακριβή καθορισμό του λογότυπου (brand name) της τουριστικής προβολής και προώθησης της Δυτικής Ελλάδας, τη διατήρηση και διαφύλαξη της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, την κατασκευή της Πατρών – Πύργου και τη διασύνδεση της με το Αεροδρόμιο του Αράξου, τη σύνδεση του Αερολιμένα του Αράξου με το σιδηροδρομικό δίκτυο και γενικότερα την βελτίωση των οδικών υποδομών. Επίσης, ζήτησαν την επίσπευση των διαδικασιών για την κατασκευή του υδατοδρομίου της Πάτρας, την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως ο εκπαιδευτικός, ο μηχανοκίνητος, ο προπονητικός, πέραν της ανάδειξης του θρησκευτικού – προσκυνηματικού τουρισμού κλπ.

«Να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις»

«Ζήτησα από τον Περιφερειάρχη να «ανοίξει» τον διάλογο με στόχο το διαρκές φιλτράρισμα των προτεραιοτήτων και την προώθηση τους στο Υπουργείο, μέσω του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού. Βασική επιδίωξη, είναι η χάραξη μακροπρόθεσμης στρατηγικής», ανέφερε ο Υπουργός Τουρισμού, προσθέτοντας: «Ζητάμε τη συνεργασία όλων. Πρέπει να ξεφύγουμε από ζητήματα ταμπού και να θέσουμε κλίμακα έργων. Θα πρέπει να ξεπεραστούν ανούσιες αγκυλώσεις, εάν θέλουμε να μιλάμε για ανάπτυξη».

«Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία με τον Υπουργό θα είναι διαρκής και συνεχώς βελτιούμενη», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, προσθέτοντας πως στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αλληλεπίδρασης της ΠΔΕ με τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό, το επόμενο διάστημα ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Νίκος Κοροβέσης, θα έχει σειρά επαφών.

Καταλήγοντας η σύσκεψη, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε, «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να θέσει στοχευμένα τις προτεραιότητες που αφορούν στον τουρισμό, σε συνεργασία με τους Δήμους, τους φορείς και τους επαγγελματίες του κλάδου. Το συμπέρασμα που βγάζω είναι πως υπάρχει μεγάλο αναξιοποίητο δυναμικό».

Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού

Ο κ. Θεοχάρης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε προχθές στα ΜΜΕ, ανέφερε πως η Δυτική Ελλάδα είναι η γη της Φλόγας και τόνισε πως η θέσπιση Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, που θα συνεδριάζει ανά δίμηνο, έρχεται να καλύψει την ανάγκη για μακροχρόνιο σχεδιασμό ώστε να λειτουργήσει αναπτυξιακά ο τουρισμός για κάθε περιοχή και για τη Δυτική Ελλάδα. Στόχος είναι να τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, στόχοι, πρόγραμμα και κανόνες προκειμένου να υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα.

Ο Υπουργός μετέφερε τη βούληση που υπάρχει για τακτική, εποικοδομητική επικοινωνία και στήριξη των τοπικών αποφάσεων, ενώ αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα βήματα που πρόκειται να ακολουθηθούν το επόμενο διάστημα. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η συγκρότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, που, όπως είπε, στόχο έχει:

- να εξαλείψει τους ανταγωνισμούς και τις σπατάλες, προκειμένου να λειτουργήσει συνδετικά μεταξύ υπουργείου-ΕΟΤ- Περιφερειών και Δήμων.

- να υιοθετήσει και να μεταφέρει καλές πρακτικές από πιο αναπτυγμένες τουριστικά περιφέρειες σε άλλες, λιγότερο ανεπτυγμένες σε σχέση με το τουριστικό προϊόν.

- να λειτουργήσει με διαφάνεια και να διαμορφώσει σταθερούς κανόνες που θα επιτρέψουν σε κάθε περιφέρεια να αναπτύξει το τουριστικό της προϊόν με τον δικό της τρόπο.

Ο κ. Θεοχάρης αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των παρευρισκομένων επεσήμανε: «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να θέσει στοχευμένα τις προτεραιότητες που αφορούν στον τουρισμό, σε συνεργασία με τους Δήμους, τους φορείς και τους επαγγελματίες του κλάδου. Το συμπέρασμα που βγάζω είναι πως υπάρχει μεγάλο αναξιοποίητο δυναμικό».

Φαρμάκης: «Διαρκής η συνεργασία μας»

«Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία με τον Υπουργό θα είναι διαρκής και συνεχώς βελτιούμενη», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, προσθέτοντας πως στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αλληλεπίδρασης της ΠΔΕ με τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό, το επόμενο διάστημα ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Νίκος Κοροβέσης, θα έχει σειρά επαφών προκειμένου να τεθούν οι προτεραιότητες.

Επίσκεψη και στη λίμνη Καϊάφα

Για την ανάγκη αξιοποίησης του κρυμμένου τουριστικού δυναμικού της χώρας αλλά και για τις ευοίωνες προοπτικές της κρουαζιέρας προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας έκανε λόγο ο κ. Θεοχάρης από τον Καϊάφα όπου βρέθηκε στο πλαίσιο περιοδείας του σε Ηλεία και Αχαΐα. Για το λιμάνι του Κατάκολου, ανέφερε πως μπορεί να γίνει η πύλη εισόδου για το τεράστιο τουριστικό απόθεμα που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή, όπως είναι η Αρχαία Ολυμπία. Επίσης, τόνισε πως στον σχεδιασμό του Υπουργείου είναι η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κρουαζιέρας αλλά και η άρση των παθογενειών που εντοπίζονται στη διαχείριση των λιμένων και των μαρινών λόγω του κατακερματισμού. Αναφερόμενος στα Λουτρά Καϊάφα, τα οποία αναγνωρίσθηκαν ως ιαματικά με απόφαση του λίγες εβδομάδες - ζήτημα που εκκρεμούσε από το 2014-, επεσήμανε ότι στόχος είναι η αναβάθμισή τους, προκειμένου να φιλοξενήσει περισσότερους επισκέπτες, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και πλούτο για την περιοχή.

Προτεραιότητα η τουριστική ανάπτυξη

Αναφερόμενος στις επιδόσεις του τουριστικού τομέα, ο κ. Θεοχάρης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το κλείσιμο της χρονιάς θα είναι αντάξιο των προσδοκιών που μια μεγάλη τουριστική χώρα σαν την Ελλάδα πρέπει να περιμένει», αποσαφηνίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση έθεσε σε προτεραιότητα την τουριστική ανάπτυξη ως έναν από τους βασικούς πυλώνες που μπορούν να δημιουργήσουν αναπτυξιακές προοπτικές. “Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν σημαντική ανάπτυξη, η χρονιά εκτιμάται ότι θα κλείσει με αύξηση 10% σε σχέση με το 2018 ενώ οι οιωνοί για την κρουαζιέρα είναι πιο ευοίωνοι για την επόμενη χρονιά», είπε ο υπουργός Τουρισμού.

Τί ζήτησαν οι τοπικοί φορείς

Την αναγκαιότητα υλοποίησης των αναγκαίων έργων υποδομής και της στήριξης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού επεσήμαναν στις τοποθετήσεις τους οι φορείς της Αχαΐας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας σημείωσε πως είναι αναγκαία η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της περιφέρειάς μας, η οποία όπως είπε έχει δυνατότητες ανάπτυξης στον θαλάσσιο, μηχανοκίνητο, γαστρονομικό, προπονητικό τουρισμό.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Τελώνης τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι θα πρέπει η περιφέρειά μας να αποκτήσει ένα ισχυρό brand name στο οποίο θα συνταχθούν όλοι οι φορείς, αλλά και να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα υποδομής, ούτως ώστε να ενταχθεί η Δυτ. Ελλάδα στον τουριστικό χάρτη της χώρας και να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα στο ΑΕΠ.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πατρών και περιχώρων Ηλίας Μεντζελόπουλος τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του σχολικού τουρισμό, του θρησκευτικού τουρισμού σε συνεργασία με την Εκκλησία, ενώ ζήτησε να δοθεί παράταση για ένταξη του ξενοδοχειακού κλάδου σε προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Στα οφέλη από τη λειτουργία του αεροδρομίου του Αράξου εστίασε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ν. Αχαΐας Δημήτρης Διαμαντόπουλος, ζητώντας ταυτόχρονα να υπάρξει ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού και της σύνδεσής της με τον Αράξου, αλλά και άλλων έργων του Υδατοδρομίου της Πάτρας, ταυτόχρονα με τη μείωσης του ΦΠΑ και ιδίως του φόρου διαμονής.

Επιπρόσθετα, ο Κώστας Δεμίρης, εκπρόσωπος των μικρών καταλυμμάτων της Δυτ. Αχαΐας, τόνισε πως επιβάλλεται η παρουσία της Δυτ. Ελλάδας σε εκθέσεις για να προσελκύσει ξανά τουρίστες από το εξωτερικό που επιλέγουν καταλύμματα για διαμονής, ενώ ζήτησε τη μείωση του ΦΠΑ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καλαβρύτων Κώστας Δαφαλιάς αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να τεθεί σε λειτουργία η παλιά ατμομηχανή του ΟΣΕ, ώστε να εκτελούνται δρομολόγια από τα Καλάβρυτα μέχρι Ζαχλωρού, προσελκύοντας επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά στο αεροδρόμιο του Αράξου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αερολιμενάρχης Γεώργιος Γκουβίτσας, από τις αρχές του έτους έως και τις 12/9/2019 είχαν καταγραφεί 137.323 επιβάτες που κατέφθασαν στην Δυτική Ελλάδα. Αριθμός που κυμαίνεται στα περσινά επιπέδα, δεδομένου ότι 12.000 επιβάτες «χάθηκαν» από την μια εβδομάδα που έμεινε κλειστό το αεροδρόμιο λόγω πυρκαγιάς.

Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου από την πλευρά του ανέφερε πως η Δυτική Ελλάδα θα πρέπει να επενδύσει στον γαστρονομικό τουρισμό λόγω των τοπικών προϊόντων που παράγει και τόνισε ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία μέσω προγράμματος που υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Επιμελητήριο Αχαΐας, με θέμα «Τρώμε Δυτικά!».

Εμπορικός: «Δεν κληθήκαμε»

Στο μεταξύ, χθες σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν προσκλήθη για να παραστεί στην σύσκεψη με τον Υπουργό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ελπίζουμε ότι η μη πρόσκληση τoυ μεγαλύτερου και μαζικότερου φορέα της περιοχής μας σε θέματα που άπτονται των δραστηριοτήτων του έγινε εκ παραδρομής και δεν αποτελεί συνειδητή επιλογή της νέας Περιφερειακής Αρχής».

Last modified on Friday, 20/09/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας