Ξεμπλοκάρουν τα έργα των αστικών αναπλάσεων στο ιστορικο κέντρο της Πάτρας

farmakis erga

Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση των αστικών αναπλάσεων στον Δήμο Πατρέων καθώς ξεμπλοκάρουν έργα ύψους 23,6 εκατ ευρώ που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία του ιστορικού κέντρου της πόλης. Παράλληλα, αποδεσμεύονται συνολικά 17 έργα ΟΧΕ και ΒΑΑ σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία συνολικού προϋπολογισμού 41,7 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης στην συνάντηση εργασίας που είχε με τους Δημάρχους της Αχαΐας χθες το πρωί στην Πάτρα, με  αντικείμενο την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων και δράσεων που έχουν ενταχθεί και συγχρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»,

Συγκεκριμένα, ο κ. Φαρμάκης ανακοίνωσε πως έπειτα από την απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος αρμόδιου για θέματα χωροταξίας, Δημητρίου Οικονόμου βάσει της οποίας αίρεται η προϋπόθεση για τη διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών πλέον είναι πιο εύκολη η ένταξη και η υλοποίησή τους.

pinakasΣυγκεκριμένα τα έργα που συμπεριλαμβάνονται στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη Δήμου Πατρέων και ξεμπλοκάρουν είναι:

  • Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπτυξη Ιστορικού Κέντρου Πάτρας (διαδρομές 1, 2, 3) και Δίκτυο Ποδηλατοδρόμων, συνολικού προϋπ. 21.999.900,78 ευρώ, που είναι υπό ένταξη.
  • Αστική Ανάπλαση Περιοχής Γούβας, προϋπ. 1.418.497,00 ευρώ που είναι υπό ένταξη.
  • Ανακατασκευή Κλιμάκων Ιστορικού Κέντρου Πάτρας, προϋπ.265.000,00 που επίσης είναι υπό ένταξη.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Φαρμάκης στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων και δράσεων που έχουν ενταχθεί και συγχρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Επίσης, στην τρίτη και τελευταία διαδοχική συνάντηση του Περιφερειάρχη με τους Δημάρχους της Δυτικής Ελλάδας (προηγήθηκαν αντίστοιχες συσκέψεις με τους Δημάρχους της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας), ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε την ανάγκη στενής συνεργασίας και τη διάθεση της Περιφέρειας να συμβάλλει ενεργά, ώστε να παραδοθούν ποιοτικά έργα στην τοπική κοινωνία και μάλιστα στον προβλεπόμενο χρόνο, ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα αξιοπιστίας παντού.

Φαρμάκης: «Εχθρός μας ο χρόνος...»

«Κρινόμαστε όλοι για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις» ανέφερε ο Περιφερειάρχης προς τους Δημάρχους και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα σε τρεις κατευθύνσεις: Η μία είναι η ολοκλήρωση των έργων που έχουν ήδη ενταχθεί. Η δεύτερη αφορά τις μεταξύ μας συναντήσεις που θα ακολουθήσουν ώστε να προχωρήσουμε σε εντάξεις νέων έργων για το τρέχον πρόγραμμα, ενώ αμέσως μετά θα πρέπει να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό του νέου προγράμματος 2021- 2027. Εχθρός μας είναι ο χρόνος...»

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος έστειλε μήνυμα ανοιχτής και διαρκούς συνεργασίας με όλους, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η συνεργασία είναι αυτοσκοπός. Δεν ξεχωρίζουμε Δήμους. Δεν ξεχωρίζουμε πολίτες. Συνέργια σ' όλες τις δράσεις» με στόχο τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Καθυστερήσεις και χαμηλή απορροφητικότητα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Περιφέρεια, οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας υλοποιούν 51 έργα και δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 81.250.749 ευρώ, ποσοστό 17,9% επί του προϋπολογισμού των ενταγμένων έργων. Τα έργα αυτά έχουν δημιουργήσει νομικές δεσμεύσεις (συμβάσεις) ύψους 25.771.845,58 ευρώ, ποσοστό 12,5% επί του συνολικού ποσού των συμβάσεων του προγράμματος. Οι πληρωμές των έργων ανέρχονται σε 19.834.943,11 ευρώ ποσοστό 18,1% επί του συνόλου των καταχωρημένων δαπανών στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα.

Αυτονόητο λοιπόν είναι να καταγράφονται καθυστερήσεις και χαμηλά ποσοστά απορροφητικότητας, γεγονός για το οποίο θα απαιτηθεί εγρήγορση και σωστή προετοιμασία και από την Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού.

Στη συνάντηση μεταξύ άλλων συμμετείχαν η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας Άλκηστις Σταθοπούλου, ο Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Δημήτρης Καραβίδας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Οι προτεραιότητες του Δημάρχου Κ. Πελετίδη

peletidis ergaΤρεις είναι οι προτεραιότητες των έργων που θέλει να «τρέξει» άμεσα ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πετρόπουλος και αφορούν στην ανακατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων αλλά και του δημοτικού θεάτρου «Απόλλων». Τα παραπάνω ανέφερε ο δήμαρχος Πατρέων, ο οποίος παραβρέθηκε στην συνάντηση που έγινε στην Περιφέρεια συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Χρήστο Κορδά και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέα Παπανικήτα.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουμε τόσο το καλύτερο. Πολλά από αυτά έχουν ενταχθεί, η γραφειοκρατία όμως μας εμποδίζει να τα υλοποιήσουμε γρήγορα και να έχουμε αποτέλεσμα. Εφόσον κι εμείς το θέλουμε, αλλά κι εσείς, μπορούμε σε μια άλλη συνάντηση, να δούμε πού υπάρχουν προβλήματα, πού «κολλάει» το κάθε θέμα και πώς να τρέξουμε για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί. Για μας ένα από τα μεγάλα θέματα που επιπλέον μας απασχολούν και πρέπει να βρεθεί λύση, είναι η επικινδυνότητα των δρόμων, ασφαλτοστρώσεις και πεζοδρόμια. Η Πάτρα είναι μια μεγάλη πόλη με ένα τεράστιο δίκτυο δρόμων και δεν μπορούμε να εντάξουμε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης την ανακατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων. Τα χρήματα που παίρνουμε ως Δήμος από την κυβέρνηση είναι λίγα, οπότε πρέπει να βρεθεί τρόπος, γιατί εδώ μιλάμε για την ασφάλεια, τη ζωή. Ένα ακόμα έργο που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και θέλουμε να το ξεχωρίσουμε από τα υπόλοιπα θέματα, γιατί είναι πίσω σε σχέση με τον προγραμματισμό, είναι η επισκευή του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων». Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε, να βάλουμε πλάτη για όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη μας και τους κατοίκους της».

Last modified on Friday, 27/09/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας