«Γνώθι σαυτόν»…

Πύλη εισόδου  της Πελοποννήσου  χαρακτήριζαν  πρόσφατα ρεπορτάζ το αεροδρόμιο «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος»  της Καλαμάτας. Μια πύλη που η φετινή της κίνηση (αφίξεις/αναχωρήσεις), σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, μόνο στο διάστημα Απρίλιος - Αύγουστος ξεπέρασαν τις 360.000 επιβάτες.

Έχουμε πολλές φορές  βέβαια αναφερθεί στην αιτία που η Μεσσηνία και το αεροδρόμιό της έχουν τεθεί στην αιχμή της τουριστικής κίνηση στην Πελοπόννησο, αποτελώντας διακριτικό τουριστικό προορισμό στον παγκόσμιο χάρτη και μάλιστα σε αυτόν του ποιοτικού λεγόμενου τουρισμού.

Έχει να κάνει με το όραμα που μερικώς έγινε πράξη από τον ίδιο και ολοκληρώνεται από τους επιγόνους του ανθρώπου που τιμητικά πλέον το όνομά του κοσμεί το διεθνές αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Του ιδρυτή του τουριστικού συγκροτήματος Ναυαρίνο, που άλλαξε ριζικά της φυσιογνωμία της περιοχής και της δημιούργησε μια  τεράστια αναπτυξιακή προοπτική.

Δικαίως επομένως η Μεσσηνία διεκδικεί ρόλους, που ανήκουν ακόμη σε επίπεδο αναφοράς στην Πάτρα λόγω της μοναδικότητας που διέθετε στο παρελθόν με την ακτοπλοϊκή  σύνδεση με την Ευρώπη.

Είμαστε όμως στο 2019 και σε ότι αφορά τις «πύλες» της χώρας  τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά. Έχουν διευρυνθεί σε επίπεδο φυσικής ροής πληθυσμών και βεβαίως  εδώ και πολλά χρόνια οι θαλάσσιοι δρόμοι και τα λιμάνια εισόδου έχουν χάσει την πρωτοκαθεδρία τους από τις εναέριες μετακινήσεις και τα αεροδρόμια.

Επιπλέον το διαδίκτυο έχει δημιουργήσει ένα νέο τρόπο επικοινωνίας με αποτέλεσμα μέσω αυτού να έχουν δημιουργηθεί και άλλου τύπου «πύλες» της χώρας παράλληλα με τις φυσικές.

Στις ραγδαίες εξελίξεις που συνοδεύονται με αλματώδη τουριστική ανάπτυξη (ανισομερή βέβαια) της χώρας η Πάτρα δυστυχώς έχει μείνει πίσω.

Εδώ ακόμη είμαστε στην εποχή που η άφιξη ενός κρουαζεροπλοίου είναι (και καλώς) κορυφαίο γεγονός, που κινητοποιεί εκτάκτως την πόλη, θυμίζοντας ολίγον και το δημοφιλές σύνθημα της εποχής του ελλιμενισμού του αμερικάνικου στόλου στον Πειραιά.

Ας τα έχουμε  υπόψη αυτά  σε μια εποχή που δείχνει ωριμότερο από ποτέ το αίτημα επιτέλους η περιοχή μας να αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο.

Είναι καλό το  «γνώθι σαυτόν»

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας