Φοιτητική Στέγη και διαβίωση φοιτητών στην Πάτρα

gkaesonieraΗ αντίστροφη μέτρηση ξεκινά στην Πάτρα προς αναζήτηση φοιτητικής στέγης. Παραδοσιακά τέτοια εποχή η αχαϊκή πρωτεύουσα συνδέεται με τα πιο όμορφα χρόνια της νεανικής ζωής  και ενίοτε αφήνει τις  καλύτερες εντυπώσεις. Πόλη φιλική με μικρές αποστάσεις που μπορείς να τις διανύσεις με ποδήλατο, μεγάλη προσφορά διαμερισμάτων, εμπορικό κέντρο που ανταποκρίνεται σε όλα τα βαλάντια, με ανεπτυγμένο τον κλάδο της εστίασης και της αναψυχής.

Η αλληλεπίδραση είναι πλέον αδιαμφισβήτητη: " Η πόλη ζει από τους φοιτητές" αναγνωρίζουν οι επαγγελματίες, οι οποίοι , μιλώντας στον "Σ.Ε." διαπιστώνουν ότι σε περιόδους διακοπών ο τζίρος πέφτει…Οι ελπίδες αναπτερώνονται σε εποχές σαν κι αυτή, οπότε οι φοιτητές …ξανάρχονται. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών φέρνει μαζί της και τους νέους φοιτητές που θα εγκατασταθούν στην πόλη.  "Η αναζήτηση είχε ξεκινήσει δειλά - δειλά το προηγούμενο κι αυτό γιατί φέτος ήταν ιδιαίτερα ασαφές το ζήτημα των αποτελεσμάτων τόσο ως προς τις βάσεις, όσο και ως προς την ημερομηνία ανακοίνωσής τους. Αυτές τις μέρες η ζήτηση κορυφώνετε .

Οι οικογένειες περιμένουν το Σαββατοκύριακα ή να χρειάζεται να συνδυάσουν κάποια άδεια για να επισκεφτούν τις πόλεις, όπου πρόκειται να ζήσουν τα παιδιά τους τα φοιτητικά τους χρόνια, προς αναζήτηση στέγης" περιγράφει ο πατρινός μεσίτης Στάθης Χονδρομάρας.

Ωστόσο παρατηρεί ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι απαιτήσεις διαφοροποιούνται σημαντικά, όπως και η  ζήτηση, δεδομένου ότι συνήθως πρώτη επιλογή των οικογενειών είναι τα παιδιά να σπουδάσουν στον τόπο κατοικίας τους.

"Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από τις οικογένειες και τους ίδιους τους υποψηφίους να περάσουν σε Πανεπιστήμια που βρίσκονται στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.  Σε μια τέτοια περίπτωση η οικογένεια εξοικονομεί τουλάχιστον 800 ευρώ μηνιαία έξοδα που αφορούν ενοίκιο, ρεύμα, τηλέφωνα, κοινόχρηστα, μετακινήσεις από και προς τον τόπο κατοικίας κ.α".

Το ύψος των μισθωμάτων έχει ήδη διαμορφωθεί και βρίσκεται στα περυσινά επίπεδα.  Σε περιοχές όπως Αγίας Σοφίας, Πυροσβεστείο και Έλληνος Στρατιώτου μια γκαρσονιέρα κοστίζει από 120 ευρώ το μήνα κι ένα δυάρι ξεκινά από 280 €. Αντίστοιχα  είναι τα ενοίκια σε Ανθούπολη και Ζαβλάνι σε ό,τι αφορά τις γκαρσονιέρες, ενώ χαμηλότερα είναι τα ενοίκια για τα δυάρια. Από τις πιο ακριβές περιοχές για γκαρσονιέρες και δυάρια θεωρούνται  τα Ψηλά Αλώνια.  " Τα μισθώματα κυμαίνονται στα περυσινά επίπεδα. Τα ενοίκια έχουν ήδη πέσει αρκετά, οπότε δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια" εκτιμά ο κ. Χονδρομάρας.  Αποσυνδέει μάλιστα τη διαμόρφωση τιμών στην Πάτρα από τις γνωστές πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb κι εξηγεί το λόγο: "Δεν ισχύει για την Πάτρα γιατί εμείς δεν έχουμε αντίστοιχους τουρίστες που αναζητούν στην πόλη βραχυχρόνιες μισθώσεις. Αυτό θα μπορεί να αφορά περιοχές όπως η  Κρήτη, όπου και τουριστική ζήτηση υπάρχει και Πανεπιστήμιο λειτουργεί". 

Ο ίδιος επίσης  παρατηρεί ότι "υπάρχουν σπίτια που μένουν ανοίκιαστα. Είτε γιατί είναι αρκετά παλιά και δεν ανακαινίστηκαν ποτέ μέχρι σήμερα, είτε γιατί βρίσκονται σε λάθος θέση" λέει κι εξηγεί: "Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον η οικογένεια δεν προτίθεται να αγοράσει ή να διαθέσει αυτοκίνητο για το φοιτητή,  ενώ στο παρελθόν έψαχναν θέση με γκαράζ ή έστω εξασφαλισμένη θέση στάθμευσης.  Σήμερα ο φοιτητής είναι απαραίτητο να εξυπηρετείται από τις συγκοινωνίες. Επιπλέον οι φοιτητές που εγκαθίστανται σε άλλες πόλεις για να σπουδάσουν επιλέγουν σχολές βάσιμες, με δικαίωμα υπογραφής. Αλλιώς δίνουν για δεύτερη φορά εξετάσεις ή ακόμη και τρίτη. Δεν επιλέγουν πια ακριβές σπουδές με  φθηνό πτυχίο σχολιάζει.

Ο κλάδος της εστίασης και της αναψυχής είναι ένας ακόμη χώρος που έχει άμεσα οφέλη από τους φοιτητές που διαμένουν στην πόλη. "Αναμφισβήτητα οι φοιτητές στην Πάτρα δημιουργούν ένα μεγάλο κύκλο εργασιών από τη στέγαση, τη σίτιση και τα μέσα μαζικής μεταφοράς μέχρι και τα καταστήματα. Η απουσία τους είναι ιδιαίτερα αισθητή. Όταν έχουν διακοπές Χριστούγεννα, Πάσχα ή καλοκαίρι η καθίζηση είναι σημαντική και με την επιστροφή τους η τόνωση της τοπικής αγοράς είναι εμφανής" επισημαίνει ο Γιώργος Κοτοπούλης πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαϊας.

Αναφέρει ακόμη ότι αντιστοίχως και η πόλη είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες των φοιτητών. <<Οι τιμές που συναντά κανείς σε όλο το φάσμα της τοπικής αγοράς είναι συγκρατημένες συγκριτικά με άλλες πόλεις, με στόχο οι φοιτητές να μπορούν να καταναλώσουν >> λέει κι επιμένει:  <<Είναι η κινητήριος δύναμη της πόλης.  Το αναγνωρίζουμε. Ως ΣΚΕΑΝΑ εξάλλου  στηρίξαμε τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στα ΤΕΙ και επαναλειτούργησε στην Πάτρα. Αφενός γιατί το αντικείμενο είναι σαφές με τον κλάδο μας  γιατί μας ενδιαφέρει η παραγωγή στελεχών,   αλλά  και διότι είναι οικονομικός πόρος για την πόλη>>. Καταλήγοντας πάντως επισημαίνει  ότι ο χώρος της εστίασης και της αναψυχής είναι ιδιαίτερα φιλικός με τους φοιτητές, κάτι που εκδηλώνεται με ειδικέ τιμές, ειδικές βραδιές  ειδική μεταχείριση για τους φοιτητές.

<<Μπορούν να καταναλώσουν προϊόντα και να απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες σε χαμηλές τιμές. Θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι από την πόλη μας, γιατί  λειτουργούν ως πρεσβευτές  για την Πάτρα>> δηλώνει ο κ. Κοτοπούλης.

Ανάλογες είναι οι διαπιστώσεις από τους εμπόρους. "Η Πάτρα ζει από τους φοιτητές. Το Πανεπιστήμιο για την πόλη είναι μεγάλη βιομηχανία" τονίζει ο Γιώργος Ρώρος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας  και θυμίζει ότι ο αείμνηστος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου  Α. Παπανδρέου είχε ηγηθεί της προσπάθειας ίδρυσης Πανεπιστημίου στην Πάτρα, αντιλαμβανόμενος  δεκαετίες πριν ότι αυτό θα αποτελούσε μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή, όχι μόνο ως προς την οικονομική διάσταση από την παρουσία των φοιτητών στην πόλη, αλλά και σε σχέση με τις προοπτικές που θα άνοιγε για την περιοχή η επιστημονική έρευνα που θα παρήγαγε το Πανεπιστήμιο.

Για τη σημερινή συνθήκη  ο πρόεδρος των εμπόρων διαπιστώνει ότι η τοπική κουλτούρα είναι θετική απέναντι στους φοιτητές και προσδιορίζει:  "Στα εμπορικά καταστήματα οι φοιτητές αντιμετωπίζονται όπως και οι Πατρινοί.

Δεν υπάρχει διαφορετική στάση. Από την πλευρά τους, το αντιλαμβάνονται και τιμούν με το παραπάνω την αγορά της Πάτρας, είτε ψωνίζοντας πριν φύγουν για τον τόπο τους, είτε ξεναγώντας  τους επισκέπτες τους  στα καταστήματά μας". Προσθέτει ότι  παλαιότερα είχε ξεκινήσει ένας κύκλος επαφών  με το Πανεπιστήμιο να εκδοθεί φοιτητική κάρτα, εκπτωτική  για τα εμπορικά καταστήματα, όπου θα έχουν ειδικές προσφορές και προνόμια, αλλά δεν προχώρησε." Ίσως  επαναφέρουμε την πρόταση, γιατί είναι βέβαιο ότι μπορούν να γίνουν ακόμη αρκετά βήματα προσέγγισης και προσέλκυσης. Βέβαια, συνάδελφοι, μεμονωμένα εφαρμόζουν ειδικές τιμές για φοιτητές, αλλά θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε και πιο συντονισμένα" σχολιάζει και παρατηρεί: " Οι Πατρινοί έχουν κατανοήσει πλέον ότι θα πρέπει να συμπεριφέρονται σωστά και φιλικά προς τους φοιτητές, γιατί είναι η κινητήριος δύναμη για την πόλη.  Υπάρχει μεγάλη προσφορά σε όλο το φάσμα της αγοράς, ξεκινώντας από την αναζήτηση στέγης και τον εξοπλισμό της έως την καθημερινότητα.  Η  πόλη είναι φιλική κι είμαστε βέβαιοι ότι μόνο καλές εντυπώσεις έχουν όσοι έχουν περάσει τα φοιτητικά τους χρόνια στην Πάτρα. Βέβαια επιμέρους προβλήματα σίγουρα υπάρχουν, όπως είναι και βέβαιο ότι  θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε βήματα μπροστά".

Η οργανωμένη στέγαση των φοιτητών σε δημόσιες και ιδιωτικές εστίες

enoikiazetai

Με τη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Πατρών, τις ιδιόκτητες εστίες του ΤΕΙ, τα μισθωμένα δωμάτια ξενοδοχείων και δύο ιδιωτικές εστίες  που τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί στην Πάτρα, πέραν των μισθωμένων ιδιωτικών κατοικιών,  παρέχεται η δυνατότητα οργανωμένης στέγασης των φοιτητών.

Η φοιτητική εστία

 Οι φοιτητές στεγάζονται υπό προϋποθέσεις στη Φοιτητική Εστία τα κτίρια της οποίας βρίσκονται στους χώρους της Πανεπιστημιούπολης. Διαθέτει  πάνω από 680 δωμάτια, στα οποία διαμένουν περισσότερα από 700 άτομα, ενώ  περίπου άλλοι  100 φοιτητές διαμένουν σε ξενοδοχείο της περιοχής,  τα δωμάτια του οποίου μισθώνει η εστία προκειμένου να εξυπηρετήσει τη μεγάλη ζήτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη φοιτητική εστία  σιτίζονται καθημερινά τουλάχιστον 6.200 φοιτητές. Στους φοιτητές διατίθενται, κολυμβητήριο με σάουνα, θέατρο -όπου ανεβάζουν δικές του παραστάσεις, χώροι άθλησης, free wifi, και φυσικά το εστιατόριο της εστίας.

Hamlet Student Flats Πάτρας

Ένα υφιστάμενο κτίριο από τη δεκαετία του 1970, μια πρώην ιδιωτική κλινική, ανακατασκευάστηκε  σε πρωτοτυπικό αστικό συγκρότημα, προσφέροντας 50 φοιτητικά διαμερίσματα και ποικίλους κοινόχρηστους χώρους. Το κτίριο, επί της οδού Καραϊσκάκη, σε κεντρικό σημείο της πόλης, υπήρξε η πρώτη προσέγγιση στην Πάτρα για την ανάπτυξη ιδιωτικής φοιτητικής εστίας.  Το Hamlet Πάτρας συνθέτει ένα αστικό συγκρότημα ανεξάρτητων studios, σχεδιασμένο ειδικά για φοιτητές σύμφωνα με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά πρότυπα εξοπλισμένο με τα πλέον προηγμένα υλικά και βιοκλιματικές τεχνολογίες, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των ενοίκων για ευελιξία, ασφάλεια και εξοικονόμηση ενέργειας.

Η Hamlet μετά από 14ετή εμπειρία στην αγορά φοιτητικής κατοικίας στην Αγγλία άρχισε να εφαρμόζει την εμπειρία της και στην Πάτρα, με την ανέγερση και διαχείριση κτηρίων φοιτητικών κατοικιών, που προσφέρουν ένα περιβάλλον όπου όλοι μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και τον ίδιο τρόπο ζωής.

Το πρότζεκτ ονομάστηκε “Student Living ” και αφορά σε έτοιμες κατοικίες που προσφέρουν στους φοιτητές έναν ξεχωριστό τρόπο ζωής. Το κτήριο των 49 διαμερισμάτων ‘studios’  στην Πάτρα, είναι κατασκευασμένο με

idiotikes esties

υλικά υψηλής ποιότητας,  ντιζάιν  αισθητική και έχει ως  βασικό χαρακτηριστικό του το κεντρικό αίθριο του συγκροτήματος. Κάθε ‘στούντιο  μεταξύ άλλων διαθέτει: Πλήρη επίπλωση, κουζίνες  με ηλεκτρικές συσκευές,  αυτόνομη θέρμανση, σύνδεση  ίντερνετ, έξυπνους αποθηκευτικούς χώρους,  πλυντήρια-στεγνωτήρια κ.α . Επίσης παρέχεται άμεση εξυπηρέτηση από επαγγελματική ομάδα (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ξυλουργοί) που διευθετεί θέματα συντήρησης, επισκευών και έκτακτων αναγκών του κτηρίου και των διαμερισμάτων.

Smik intelligent Living

Το Smik intelligent Living είναι ένα εξαώροφο κτήριο, στην Αγίου Ανδρέου, στο κέντρο της Πάτρας. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 2014.  Διαθέτει έξι διαμερίσματα σε κάθε όροφο και συνολικά 36. Τα διαμερίσματα διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τα τετραγωνικά τους, τα οποία κυμαίνονται από 31 έως 47 τ.μ

Κάθε ένα από τα 36 διαμερίσματα στο Smik Intelligent Living παρέχουν τον ίδιο οικιακό εξοπλισμό και αντίστοιχη μοντέρνα επίπλωση,   με κάποιες διαφοροποιήσεις στα μεγαλύτερα διαμερίσματα.  Απευθύνεται σε  φοιτητές που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της Πάτρας, όπως επίσης στους ξένους φοιτητές που έρχονται στην πόλη με το πρόγραμμα ERASMUS.

Περιλαμβάνει όλο τον απαραίτητο οικιακό εξοπλισμό, ηλεκτρικές συσκευές, πλήρη επίπλωση φοιτητικής στέγης, κλιματισμό ψύξης - θέρμανσης, ηλιακό με ενσωματωμένο θερμοσίφωνο, συναγερμό, σύστημα πυρανίχνευσης, δορυφορική κεραία  κ.α, ενώ παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας και καθαριότητας  O ένοικος πληρώνει μόνο το μίσθωμα και τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Στο μίσθωμα περιλαμβάνονται χωρίς έξτρα χρέωση τα παρακάτω: Aπεριόριστη χρήση ενσύρματου Intertnet και wifi σε όλους τους χώρους του κτηρίου, λογαριασμός νερού (χωρίς χρέωση έως κατανάλωση 20 κυβικών μέτρων/ 4μηνο) και κοινόχρηστα.

Σπουδαστική Μέριμνα Τ.Ε.Ι.

Το τμήμα Σπουδαστικής Μέριμνας του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας προσφέρει στους Σπουδαστές του Τ.Ε.Ι., και κυρίως σε αυτούς που προέρχονται από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας, τις παροχές σίτισης & στέγασης που θα τους διευκολύνουν στην προσπάθειά τους να σπουδάσουν.

Αντικείμενο του Τμήματος είναι η παροχή στους Σπουδαστές Σίτισης , Στέγασης και η συμβολή του στη χορήγηση του ετήσιου φοιτητικού – Στεγαστικού επιδόματος.

Σε ό,τι αφορά τη σίτιση, το ΤΕΙ διαθέτει ιδιόκτητες εστίες στις εγκαταστάσεις του στην Πάτρα (251 κλίνες) και στο Μεσολόγγι (62 κλίνες), στις οποίες μπορούν στεγαστούν δωρεάν οι οικονομικά ασθενέστεροι φοιτητές των τμημάτων των πόλεων αυτών.

Φοιτητές δύναται να στεγαστούν και στα εκάστοτε μισθωμένα από το ΤΕΙ δωμάτια (ξενοδοχεία κλπ), μετά από προκήρυξη δημόσιου ανοικτού διαγωνισμό για τη μίσθωση κλινών.

Η σίτιση των φοιτητών πραγματοποιείται σε εστιατόρια στις πόλεις των τμημάτων του ΤΕΙ, είτε αυτά είναι ιδιόκτητα του ΤΕΙ (Πάτρα και Μεσολόγγι) είτε του αναδόχου (Αντίρριο, Αίγιο, Αμαλιάδα και Πύργος).

Απολαυστική  φοιτητική ζωή

patra

Φιλική πόλη, με μικρές διαδρομές, πλούσια πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα όλο το χρόνο, κοντά στο κέντρο ή πλησίον της πανεπιστημιούπολης και του ΤΕΙ, η Πάτρα, αναμφισβήτητα διατηρεί τα σκήπτρα μιας από τις καλύτερες πόλεις για φοιτητική ζωή. Η συχνή επικοινωνία με τις πόλεις προέλευσης (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κρήτη κ.α) των φοιτητών μέσω των δρομολογίων του υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαΐας διευκολύνει σημαντικά, ενώ προαστιακός και αστική συγκοινωνία διευκολύνουν τους φοιτητές για τις μετακινήσεις τους στην πόλη.

Το ΙΧ του παρελθόντος έχει εκτοπιστεί και τη θέση του έχει πάρει το ποδήλατο ! Ο συνδυασμός δε του ποδηλάτου με τον προαστιακού συνιστούν τον πλέον προσφιλή τρόπο μετακίνησης των φοιτητών στην πόλη.   

Πέρα από το ποδήλατο που "υιοθετήθηκε" τα τελευταία χρόνια, μια νέα μορφή καφέ, αυτή των αναγνωστηρίων, προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο μελέτης στους φοιτητές. Στην Πάτρα υπάρχουν διαμορφωμένοι,  όμορφοι χώροι, καφέ όπου μπορεί κανείς να διαβάζει απολαμβάνοντας και τον καφέ του. Τέτοιοι χώροι είναι Tag, locale, Discover Your Way προσφέρουν ηρεμία, χαλάρωση, φαγητό και καφέ. Ακόμα η ιδιωτική βιβλιοθήκη της πλατείας Τριών Ναυάρχων προσφέρεται επίσης για φοιτητές που θέλουν να διαβάζουν ομαδικά. Φυσικά η Δημοτική Βιβλιοθήκη αποτελεί έναν ακόμη προνομιακό χώρο για μελέτη και έρευνα, όπως επίσης το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ που δέχεται συχνά επισκέψεις φοιτητών, οι οποίοι "σκαλίζουν" την τοπική ιστορία και όχι μόνο.

Από χώρους κοινωνικής δικτύωσης φοιτητών, αλιεύσαμε και μεταφέρουμε τις ανταλλαγές εμπειριών φοιτητών άλλων πόλεων που "φοίτησαν" στην Πάτρα:

"Όσο πιο παλιά η πολυκατοικία τόσο το καλύτερο για την τσέπη σου. Στην φοιτητική γειτονιά κοντά στην Αγία Σοφία και στη μαρίνα βρίσκεις διαμερίσματα και με 200 ευρώ, ενώ χαμηλές τιμές παίζουν και σε πιο παλιές κατοικίες στην καρδιά του κέντρου. Συνολικά ο μπαμπάς και η μαμά θα πρέπει να σου στέλνουν το λιγότερο 700 ευρώ τον μήνα για να περάσεις. Η συγκατοίκηση είναι μία καλή λύση, ειδικά αν σκεφτείς ότι τις μισές μέρες ούτως ή άλλως θα την αράζεις στον κολλητό σου.

Το να είσαι φοιτητής στην Πάτρα σημαίνει ότι επιβάλλεται η βόλτα στην Ηφαίστου με τα δεκάδες καφέ, τσιπουράδικα και οινοπωλεία, καθώς επίσης στις σκάλες της Γεροκοστωπούλου, στην Άνω Πόλη με τα all times μαγαζιά κάτω από το Κάστρο στην περιοχή πέριξ του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, την πλατεία Όλγας, κατεξοχήν φοιτητική πλατεία του κέντρου της πόλης.

Εξυπακούεται ότι θα γίνεται μέλος στην Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας, θα ξεφυλλίσετε τα βιβλία στα μεγάλα και ενημερωμένα βιβλιοπωλεία της πόλης, θα πάτε σινεμά, και θα πιείτε μπύρες στις πιο ατμοσφαιρικές μπυραρίες.

Να ξέρετε πως  η Πάτρα τα τελευταία χρόνια και εν μέσω κρίσης ζει μια θεατρική αναγέννηση, με τη μια μετά την άλλη τις θεατρικές ομάδες, ερασιτεχνικές και μη, να προσφέρουν πλούσιο θέαμα, ενώ λειτουργεί Δραματική Σχολή από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που κάλλιστα θα μπορούσε να παρακολουθήσει κανείς παράλληλα με τις σπουδές του".

Last modified on Monday, 28/08/2017

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας