Νέα δεδομένα  

Νέα  δεδομένα δημιούργησε στο τοπικό αυτοδιοικητικό πεδίο η πρόσφατη εκλογή του Προέδρου και της Εκτελεστικής Επιτροπής στον Αναγκαστικό  Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Αχαΐας. (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α.)

Για όσα έγιναν στην εκλογή ως νέου Προέδρου του Συνδέσμου του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο της Πάτρας  Γρηγόρη Αλεξόπουλου έχει προκύψει ισχυρή αντίδραση από την δημοτική αρχή της Πάτρας. Σχετικά μάλιστα ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

Για τις εξελίξεις αυτές και την αντίδραση  της δημοτικής αρχής στην προαποφασισμένη επιλογή Αλεξόπουλου στην έμμισθη θέση του Προέδρου του Συνδέσμου έχουμε ανακοινώσεις από όλες σχεδόν τις παρατάξεις του δήμου με περιεχόμενο και θέσεις που ποικίλουν.

Από την όλη εξέλιξη στο θέμα του  ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α Αχαΐας αλλά και με τη μέχρι τώρα στάση των δημοτικών παρατάξεων στο δήμο της Πάτρας σε διάφορα θέματα που έχουν τεθεί μετά τις εκλογές αρχίζουν να ξεχωρίζουν ορισμένα νέα δεδομένα επακόλουθα του τροποποιημένου νόμου Κλεισθένη αλλά και της νέας σύνθεσης του δημοτικού συμβουλίου. Θα μπορούσαμε να επισημάνουμε  ορισμένα εξ αυτών τα σημαντικότερα κατά τη γνώμη μας :

  • Δημιουργείται μεταξύ των περισσοτέρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης ένας άτυπος άξονας συνεργασίας ενάντια στις αποφάσεις της πλειοψηφίας και του Δημάρχου. Η στάση αυτή ήταν αναμενόμενη  και προεκλογικά, αδυνάτισε όμως η δυναμική της από τις καθοριστικές επεμβάσεις της νέας κυβέρνησης στον "Κλεισθένη", που δείχνει να αξιοποιεί η δημοτική αρχή. Παρόλα αυτά θα βλέπουμε στην πορεία η κοινή αντιπολιτευτική πολιτική  να εκσυγχρονίζεται μέσα από τον περαιτέρω συντονισμό των χειρισμών από τους επικεφαλής των παρατάξεων.
  • Η δημοτική αρχή  έχοντας εξασφαλίσει από τις εκλογές ένα πρωτόγνωρο εκλογικό ποσοστό αισθάνεται  απόλυτα δικαιωμένη στις επιλογές της και δεν δείχνει να επιζητά συμμαχίες ή ανοίγματα πέραν από τις προεκλογικές της επιλογές στο θέμα αυτό. Είναι τέτοιες όμως οι προκλήσεις από καυτά θέματα της πόλης που απαιτούν επείγουσες  λύσεις, που είναι ζητούμενο κατά πόσον μπορούν να στηρίζονται σε μια τακτική παρόμοια με αυτήν της προηγούμενης τετραετίας, έστω και αν τη δικαίωσή της μέσω των εκλογών τονίζει  η δημοτική αρχή.
  • Ένα νέο δεδομένο που ανέδειξαν οι προστάτες εκλογές στον ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας είναι η στάση των νέων δημάρχων της Αχαΐας που δείχνουν να κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση από τους προκατόχους τους σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημοτική αρχή Πελετίδη.Τις επιπτώσεις αυτής της αλλαγής θα τις δούμε  θεωρούμε σύντομα και σε άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα στο θέμα της διαχείρισης του Φράγματος Πείρου -Παραπείρου αλλα και σε θέματα που έως τώρα «βάζει πλάτη» με τις υποδομές του ο Δήμος της Πάτρας  εξυπηρετώντας γειτονικούς του δήμους.

Το νέο τοπίο στα αυτοδιοικητικά της ευρύτερης περιοχής μας που δείχνει πολιτικά ενδιαφέρον θα το δούμε και στις εκλογές για την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, όποτε αυτές γίνουν.

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας