Παιδική χαρά στην Πάτρα : είδος προς εξαφάνιση

thymios dragotisτου Θύμιου Δραγώτη

Πλατεία Ανδρούτσου στο Βλατερό, Πλατεία Αμπελοκήπων, Πλατεία στα Κρύα Ιτεών, Πλατεία στην Αγίου Κωνσταντίνου, Πλατεία στην Ηρώων Πολυτεχνείου και πόσες ακόμα. Οι παραπάνω δημόσιοι χώροι βρίσκονται μακριά μεταξύ τους, έχουν όμως ένα κοινό: οι παιδικές χαρές τους έχουν εξαφανιστεί. Ο σχεδιασμός είναι να αντικατασταθούν από παιδικές χαρές νέου τύπου, που είναι βασισμένες σε υλικά όπως το καουτσούκ και στο πλαστικό, με δάπεδα ασφαλείας και προστατευτικά σε όλα τα όργανα που είναι σίγουρα περισσότερο ασφαλείς.

Η στιγμή του αποχωρισμού

pgialenios

Όσο και αν προετοιμάζεσαι για τι στιγμή του αποχωρισμού από οικεία πρόσωπα, η στιγμή που το βιώνεις είναι σκληρή, πολύ σκληρή. « Ο θάνατος είναι μια πανίσχυρη παγκόσμια αλήθεια» σημειώνει κάπου στο έργο του  ο Κάρολος Ντίκενς ενώ ο άλλος μεγάλος της κλασσικής λογοτεχνίας ο Λέων Τολστόι υπενθυμίζει για τους ζώντες ότι  «Όσο καλός είναι ο άνθρωπος, τόσο λιγότερο φοβάται το θάνατο».

Πώς να σταθείς δίπλα σε όσους πονούν

Η ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί το γεγονός του θανάτου «ως το χωρισμό ή την έξοδο της ψυχής από το σώμα και τη μετάβαση από τον φθαρτό υλικό κόσμο στην αιώνια ζωή. Ο θάνατος, δηλαδή, σηματοδοτεί  μόνο το τέλος της βιολογικής ζωής του ανθρώπου». Όποια όμως φιλοσοφική θεώρηση και αν έχεις η ώρα της αλήθειας συγκλονίζει. Είναι κάποιες  σκέψεις που έκανα την περασμένη Τετάρτη στην κηδεία της αγαπητής Σοφίας Τσαούσογλου–Σκιαδαρέση, Πρεσβυτέρας του φίλου πριν από όλα πατήρ Νικόλαου και μητέρας του Σπύρου, του Γιώργου και της Μαρίας.  Παρόμοιες λίγο μετά μαθαίνοντας για την ξαφνική φυγή στο Μακρινό Μπακού του φίλου Νίκου Μηλιώνη. Είναι αυτό που έχουμε νοιώσει οι περισσότεροι αποχωριζόμενοι οικεία πρόσωπα. Τι να πεις  άραγες  σε γονείς που αποχαιρετούν βλαστάρια τους, κάτι που είναι καθημερινή πραγματικότητα ιδίως στους δρόμους; Αρκεί “το κουράγιο και υπομονή και λυπάμαι πολύ;». Ανέσυρα ένα παλιότερο σχετικό κείμενο και βοηθώντας πιστεύω  όλους μας το αντιγράφω προσυπογράφοντας πολλές  παρατηρήσεις του:

Πώς μπορείς να παρηγορήσεις κάποιον που θρηνεί για το χαμό ενός αγαπημένου του προσώπου; Τι μπορείς να πεις για να τον ανακουφίσεις; Το απλό «λυπούμαι» δεν φαίνεται να έχει πολλά αποτελέσματα.
Η αρθρογράφος της εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», Ελίζαμπεθ Μπερνστάιν το αισθάνθηκε αυτό πάρα πολύ καλά όταν ένας εξάδελφός της, ο Αρθουρ, πέθανε πριν από μερικές εβδομάδες μέσα στον ύπνο του.
Παρά το γεγονός ότι λυπήθηκε πάρα πολύ, ήθελε να προσφέρει στήριξη στη μητέρα του, τον πατέρα του, τη σύζυγό του και την αδελφή του. Ποιες λέξεις, όμως, και ποιες χειρονομίες θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν, όχι μόνο λίγο πριν την κηδεία και κατά τη διάρκεια αυτής, αλλά και στη συνέχεια κατά την καθημερινότητά τους; Πως θα μπορούσε να αποφύγει να τους κάνει να αισθανθούν χειρότερα; Μήπως θα έπρεπε να τους τηλεφωνεί περισσότερο ή να τους στέλνει περισσότερα emails; Είναι καλό να τους θυμίζει τις αναμνήσεις που έχει από τον εξάδελφό της ή μήπως θα ήταν καλύτερο να τους αφήσει χώρο να θρηνήσουν μόνοι τους χωρίς την παρουσία της;
«Yπάρχει τρόπος να παρηγορούμε τους άλλους σε αυτές τις περιπτώσεις αλλά δεν τον έχουμε διδαχθεί» είναι τα λόγια της Βαλ Γουόκερ, η οποία είναι συγγραφέας του βιβλίου «Τhe Art of Comforting». «Τις περισσότερες φορές επιλέγουμε να αποφεύγουμε τους ανθρώπους που θρηνούν επειδή αισθανόμαστε αμήχανα με την κατάστασή τους» συνέχισε η ίδια.
Η Αντριέν Κρόουθερ βρέθηκε σε μια τέτοια θέση το 2009, όταν ο σύζυγός της πέθανε ύστερα από μια μακρά μάχη με ανίατη ασθένεια. Οι φίλοι της τής προσέφεραν συνεχή στήριξη και κάποιοι τη βοήθησαν με την κηδεία. Κάποιοι άλλοι όμως εξαφανίστηκαν. Αρκετούς μήνες μετά, η Κρόουθερ συνάντησε έναν παλιό της φίλο σε ένα κατάστημα και τον ρώτησε αν εκείνος είχε μάθει για το θάνατό του. Εκείνος απάντησε καταφατικά και αμέσως άλλαξε το θέμα της συζήτησης.
«Ηταν σαν να δέχθηκα χαστούκι στο πρόσωπο» λέει η ίδια. «Οι άνθρωποι αισθάνονται πολύ άβολα με το θάνατο που δεν ξέρουν τι να κάνουν» συνέχισε η 54χρονη γυναίκα. «Θα προτιμούσα όμως να ακούσω κάτι το κοινότυπο παρά να με αγνοούν».
Όπως πάντως, λένε οι ειδικοί, η πιο δύσκολη συζήτηση είναι αυτή κατά την οποία κάποιος πρέπει να μεταφέρει τα νέα του θανάτου ενός προσώπου σε κάποιον κοντινό του συγγενή. Σε αυτές τις περιπτώσεις το καλύτερο είναι να αναγγέλλεται η είδηση κοφτά, και αφού το άτομο απορροφήσει το πρώτο σοκ να τους προσφέρεται στήριξη αμέσως μετά.
Συγκεντρώνοντας τις συμβουλές από ειδικούς για το πώς πρέπει να προσφέρει κανείς στήριξη σε άτομα που πενθούν κάποιον δικό τους πρωταρχικά θα μπορούσε να ειπωθεί ότι θα πρέπει να λέγεται κάτι απλό όπως «λυπήθηκα που άκουσα τα νέα» ή «σας σκέφτομαι».
Μην ρωτάτε «τι συνέβη» και παράλληλα μην αναλώνεστε σε λεπτομερειακές περιγραφές που αφορούν άτομα που εσείς χάσατε.
Παράλληλα αποφύγετε τις φράσεις κλισέ όπως «ουδέν κακόν αμιγές καλού» ή «αυτό που δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό».
Επίσης, μην ισχυρίζεστε ότι κατανοείτε πως αισθάνεται το άτομο το οποίο πενθεί. Εσείς δεν μπορείτε να μπείτε στη θέση του. Αποφύγετε λέξεις όπως «πρέπει» και «χρειάζεται». Μπορείτε τουλάχιστον να πείτε «μπορώ μόνο να φανταστώ τι περνάς».
Αν η οικογένεια έχει λογαριασμό στο facebook, και δεν έχει αναφέρει τίποτα για το θάνατο, τότε δεν πρέπει να κάνετε εσείς πρώτοι αναφορά. Αν έχει γίνει αναφορά από την οικογένεια, εκφράστε απλά τα συλλυπητήριά σας και μην προσπαθήσετε να συζητήσετε τις συνθήκες του θανάτου.
Είναι, εξάλλου, σημαντικό να κρατήσετε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις για τον εαυτό σας, εκτός και αν το πρόσωπο που θρηνεί έχεις τα ίδια πιστεύω με εσάς.
Αν είστε πρόθυμος να προσφέρετε βοήθεια, μην περιμένετε απάντηση. Υποσχεθείτε ότι θα είστε διαθέσιμος στις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Και θα πρέπει να κρατήσετε την υπόσχεσή σας.

Η ανεργία στους πτυχιούχους

pgialeniosΤα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της  ΑΔΙΠ, της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση,που παραδόθηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή η αφορμή του σημερινού σημειώματος. Σύμφωνα με αυτήν η Ελλάδα είχε το 2018 το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, στους πτυχιούχους ΑΕΙ ηλικίας 25-34 ετών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα είναι πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 4,8%.

Η Αχαΐα, η έλξη επενδύσεων και ο ρόλος των τοπικών φορέων

solomouτης Κατερίνας Σολωμού

Η Αχαΐα είναι ένας νομός που έχει δεχθεί βαριά πλήγματα στην οικονομία της από την δεκαετία του ’90 κιόλας, όταν βίωσε τις δραματικές συνέπειες της αποβιομηχάνισης. Η οικονομική κρίση που ταλάνισε τη χώρα, ολοκλήρωσε το τοπίο της επενδυτικής αποδόμησης και εκτίναξε τους δείκτες της ανεργίας, διευρύνοντας τα αδιέξοδα.

Για τον Δυτικό Άξονα

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση εδώ στον Σ.Ε πληροφορηθήκαμε για την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα  στα Ιωάννινα  μεταξύ πέντε Ελληνικών Περιφερειών και εκπροσώπων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και με στόχο την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής ταυτότητας και στρατηγικής για το σύνολο του Δυτικού Άξονα της χώρας. Εύστοχη και η δήλωση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Φαρμάκη ότι  : "Ο Δυτικός Άξονας μπορεί να γίνει ο μεγάλος πρωταγωνιστής της επόμενης εποχής".

Υπόγεια διέλευση. Είναι απλώς ένα Φαραωνικό έργο?

dimitris sardelianosτου Δημήτρη Σαρδελιάνου

Όλα τα μέσα και οι τοπικοί παράγοντες (πλην της ΝΔ) έχουν ξεσηκωθεί επειδή το έργο της υπογειοποίησης του τραίνου χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση έργο Φαραωνικό.

Ε και λοιπόν? Είναι η απάντηση. Βρείτε τα λεφτά να φτιαχτεί. Οι προηγούμενοι είχαν προχωρήσει και είχαν βρει τα λεφτά. Δεν θέλουμε η πόλη να κοπεί στα δύο.

Ο Tουρισμός σε κρίσιμη φάση

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού η σημερινή 27 Σεπτεμβρίου.Φέτος το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2019 είναι "Τουρισμός και Εργασία: Ένα καλύτερο μέλλον για όλους". Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Τουρισμού ο κλάδος δημιουργεί  το 10% των παγκόσμιων θέσεων εργασίας, ενώ στην Ελλάδα η συνολική συμμετοχή του τουριστικού κλάδου στην απασχόληση αγγίζει το 25,9%. 

Το Νέο Αναπτυξιακό νομοσχέδιο

kathsτου Θανάση Κατή

Το νέο «αναπτυξιακό νομοσχέδιο» μετά τη μικρής διάρκειας διαβούλευση, οδεύει προς τη βουλή. Μέλει να δούμε τι έχει ληφθεί υπόψη από τις προτάσεις και παρατηρήσεις της διαβούλευσης.

Από το σύνολο του νόμου θα σταθώ στο κεφάλαιο δύο που αφορά τον αναπτυξιακό νόμο.

Επαγγέλματα με προοπτικές

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

Στην όλη συζήτηση για τις επαγγελματικές προοπτικές που εντείνεται κάθε χρόνο με αφορμή και τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων, που αφορούν κάθε χρόνο πάνω από 100.000 νέους μας ως υποψήφιους και πολλαπλάσιες εκατοντάδες χιλιάδες ως οικογένειές αλλά μόνιμα και συνολικά τους πολίτες αξίζει αναφοράς πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ που παρουσιάζει τις 11 ειδικότητες εργαζομένων που λείπουν από την αγορά εργασίας και που παρουσιάζουν προοπτικές πλήρους απασχόλησης.

Για την προσφυγική κρίση

aggelos tsigkrisτου Άγγελου Τσιγκρή

Το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης έχει προσλάβει εφιαλτικές διαστάσεις στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα, σήμερα, παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες. Ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας.

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας