Ποιες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα σε μια πόλη; Yπάρχει η δυνατότητα καταγραφής των δεδομένων, προκειμένου να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στις ρυπογόνες αιτίες;
Οπως σημείωσε ο Σπύρος Πανδής, του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής, του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο του 22ου Forum Aνάπτυξης, κατά τη συνεδρία του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων με θέμα «Έξυπνες πόλεις και καινοτόμες εφαρμογές» μέσω ειδικών αισθητήρων δίνεται η δυνατότητα καταγραφής της ποιότητας του αέρα.
Πρόκειται για αισθητήρες υψηλών προδιαγραφών που παρέχουν ακριβή στοιχεία, σε αντίθεση με άλλους φθηνούς, όπου ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος καταγραφής λανθασμένων δεδομένων.
Τα στοιχεία που καταγράφηκαν τον περασμένο χειμώνα και ειδικότερα το Φεβρουάριο του 2019, ένα μήνα όπου τα τζάκια και οι διάφοροι εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης βρίσκονται στο απόγειο της λειτουργίας τους, η πιο επιβαρυμένη περιοχή από άποψη ρύπανσης ήταν η Κυψέλη (περιοχή μεταξύ λιμανιού και Παμπελοποννησιακού Σταδίου), το νέο Λιμάνι, τα Δεμένικα, αλλά και η Τριών Ναυάρχων. Στις τρεις πρώτες υ επιβάρυνση της ατμόσφαιρας οφειλόταν στην καύση ξύλων, στη δε Τριών Ναυάρχων η επιβάρυνση του αέρα επήλθε λόγω της λειτουργίας των εστιατορίων, όσο και εάν αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από τους περαστικούς. Mερικούς μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 2019 η κατάταξη των περιοχών αλλάζει και έτσι η Τριών Ναυάρχων είναι η περιοχή εκείνη με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση αέρα, λόγω της λειτουργίας των καταστημάτων (μιας και ο κόσμος εκείνη την περίοδο προτιμάει για την έξοδό του περιοχές του κέντρου) για να ακολουθήσουν το παλαιό Τελωνείο και η περιοχή της Αγίας Σοφίας.
Οι συγκεκριμένοι αισθητήρες δίνουν τη δυνατότητα και καταγραφής των χαρακτηριστικών της ρύπανσης. Έτσι, κάνοντας μια κατάταξη των οργανικών σωματιδίων στην Πάτρα διαπιστώνουμε ότι το 43% αυτών προέρχετα από καύση ξύλου, το 24% είναι μεταφερόμενη ρύπανση, το 17% στα μεταφορικά μέσα και το 16% στο… μαγείρεμα.
Εκείνο που προκαλεί αίσθηση είναι ότι μια καθημερινή συνήθεια που λίγοι μπορούσαν να φανταστούν ότι μπορεί να προκαλέσει βλάβες, ευθύνεται για ένα υπολογίσιμο ποσοστό κακού αέρα στην περιοχή μας.
Όλα αυτά καταγράφονται με πρωτοποριακά μέσα, ένα από αυτά είναι το proton -transfer reaction mass sperometer ειδικά για ατμοσφαιρικούς οργανικούς ρύπους σε συνεργασία με φασματογράφο που είναι όργανο τελευταίας τεχνολογίας και το οποίο αποκαλύπτει το δαχτυλικό αποτύπωμα των πηγών των σωματιδίων. Αυτό δίνει τη δυνατότητα κατάταξη των πηγών ρύπανσης και έτσι φθάνουμε στο συμπέρασμα ότι οι κουζίνες των εστιατορίων είναι εκείνες που επιβαρύνουν σε ένα μεγάλο ποσοστό την ατμόσφαιρα και τον αέρα που αναπνέουμε.
Ένα από τα πιο επιβλαβή σωματίδια είναι το ακετονιτρίλιο το οποίο τις μεσημεριανές ώρες παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις στο κέντρο, για να παρουσιάσει πτώση τις απογευματινές.
Όλη αυτή η τεχνογνωσία του ΙΤΕ /ΙΕΧΜΗ εξάγεται σε άλλες χώρες οι οποίες επιθυμούν να έχουν πλήρη άποψη για τις πηγές ρύπων στην περιοχή τους. Έτσι έχουν γίνει κρούσεις από μεγάλες ευρωπαικές πρωτεύουσες προκειμένου να διασώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών τους, αλλά και την πολιτιστική τους κληρονομία από την επιβάρυνση των πάσης φύσεων ρύπων.
13 Δεκεμβρίου 2019
0 Comment
4267 Views