Η είδηση είναι ότι «στενεύουν» τα χρονικά περιθώρια για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Δήμους, σε δόσεις, καθώς η προθεσμία αξιοποίησης της σχετικής δυνατότητας «εκπνέει» στις 30 Ιουνίου.
Θυμίζουμε ότι η νομική διάταξη προβλέπει από 36 έως και 72 δόσεις αλλά και ενεργοποίηση της ρύθμισης για 100 δόσεις κατά περίπτωση.
Το αρνητικό στην όλη περίπτωση, σε ό,τι αφορά τον Δήμο της Πάτρας, τουλάχιστον, είναι η… απροθυμία και η έλλειψη ενδιαφέροντος από οφειλέτες, όπως την καταγράφει και την διαπιστώνει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Διονύσης Πλέσσας.
Αποδίδοντας αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα της μη προσέλευσης, όχι σε αδιαφορία των πολιτών, αλλά στο γεγονός των… «πολλών προϋποθέσεων και πιστοποιητικών» που ένας οφειλέτης δεν μπορεί να αντέξει, όσο και να επιθυμεί να κάνει ρύθμιση στα χρέη του, για να γίνει συνεπής οικονομικά προς τον Δήμο του. «Είναι… στενές αυτές οι προϋποθέσεις και δεν μπορεί να τις πληροί ο καθένας». Τι εννοεί στην πράξη; πχ, ένας που οφείλει αλλά έχει κλείσει το μαγαζί του, πρέπει πρώτα να τακτοποιήσει ένα σωρό άλλες οφειλές για να μπορέσει να ρυθμίσει και τα χρέη του στον Δήμο.
Όπως τονίζει ο κ. Πλέσσας, η αντιστοιχία όσων μπορούν να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, είναι: «ένας στους είκοσι»!
Με άλλα λόγια, οι υπόλοιποι μένουν «εκτός» διαδικασίας και δυνατότητας, εξαιτίας αντικειμενικής αδυναμίας και όχι προσωπικής αδιαφορίας να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία γνωστοποίησης στον οφειλέτη της σχετικής απόφασης.
Όσον αφορά δε την αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 δόσεων, αυτή συντελείται με την πληρωμή των 2 δόσεων έως την 31η Ιουλίου 2023.
Γι’ αυτό και ο κ. Πλέσσας επισημαίνει ότι το αίτημα του Δήμου Πατρέων για την επιστροφή του παλιού Νόμου (2019) για ρύθμιση χρεών μέχρι και 120 δόσεις και με πρόβλεψη «κουρέματος», είναι αυτό που θα δώσει «ανάσα», και στους οφειλέτες, και στον Δήμο.
17 Ιουνίου 2023
0 Comment
908 Views