Στην εγκατάσταση του αναδόχου, που σηματοδοτεί την έναρξη εργασιών για την για την ενεργειακή αναβάθμισητου Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (Ρίου), παραβρέθηκε σήμερα, Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας και αρμόδιο για θέματα δημόσιας υγείας,Χαράλαμπο Μπονάνο.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα έργο που έχει ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία και σημαντικό ενεργειακό αποτύπωμα, καθώς η μείωση στο κόστος ενέργειας υπολογίζεται στο 40%, κάτι δίνει υπεραξία ως προς την βιωσιμότητα του νοσηλευτικού ιδρύματος και γενικότερα του δημόσιων δομών υγείας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι όταν βλέπουμε να υλοποιούνται έργα που περιμένουν επί χρόνια οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας. Στην προκειμένη περίπτωση το έργο ήταν βαλτωμένο, με κίνδυνο απώλειας της υλοποίησης του. Με πραγματικά συντονισμένες ενέργειες όμως και την κρίσιμη επιλογή ανάθεσης στην ΚΤΥΠ επιταχύναμε τις διαδικασίες για να προχωρήσει η υλοποίηση του» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης, σημειώνοντας ότι μετά από τη διευθέτηση κρίσιμων διαδικασιών, η ενεργειακή αναβάθμιση του ΠΓΝΠδημοπρατήθηκε μέσα στο 2021, μέσα σε έξι μήνες ολοκληρώθηκαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και συμβασιοποιήθηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο.
Το έργο χρηματοδοτείται με 6,5 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 και μπήκε σε τροχιά υλοποίησης με την καθοδήγηση του υπουργείου Υποδομών και της εταιρίας«Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» που είναι ο φορέας υλοποίησης.
«Η Περιφερειακή μας Αρχή έχει αποδείξει ότι επιδιώκει να είναι χρήσιμη στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, με έργα ωφέλιμα στην κοινωνία. Σήμερα λοιπόν είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί αποδεικνύεται στην πράξη η αποτελεσματικότητα μας. Βρισκόμαστε μπροστά στην υλοποίηση ενός μεγάλου έργου και όχι απλά στον οραματισμό του»πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης.
Από την πλευρά του ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας,Γιάννης Καρβέλης, αφού αναφέρθηκε στην εμπλοκή του έργου και τα βήματα που χρειάστηκαν για την δρομολόγησή του και πρόσθεσε: «Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης αποτέλεσε για εμάς άμεση προτεραιότητα. Κι αυτό γιατί πρόκειται για την μοναδική παρέμβαση που συντελείται, καθώς από τότε που ιδρύθηκε έως σήμερα,δεν έχει γίνει καμία. Αντιλαμβάνεστε επομένως το μέγεθος της αναγκαιότητας για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, προκειμένου το νοσηλευτικό ίδρυμα να συνεχίσει την λειτουργία του».
Αντιστοίχως ο αναπληρωτής διοικητής του ΠΓΝΠ,Δημήτρης Μπάκος ευχαρίστησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και προσωπικά τον Περιφερειάρχη για την αποτελεσματική συνεργασία και συνεχάρη την ΚΤΥΠ για την άμεση δρομολόγηση των διαδικασιών που συνδυάστηκε με αρκετές τροποποιήσεις στη μελέτη που ήταν απαραίτητες για να προχωρήσει το έργο.
ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το έργο προβλέπει την αναβάθμιση τεσσάρων κτιρίων του Νοσοκομείου.
Ειδικότερα:
Οικοδομικές εργασίες
- Κατασκευή θερμοπρόσοψης στις εξωτερικές επιφάνειες των θερμαινόμενων χώρων και αντιρηγματικού σοβά στις υπόλοιπες επιφάνειες του κατακόρυφου κελύφους τριών κτιρίων.
- Αντικατάσταση της στεγάνωσης και προσθήκης θερμομόνωσης στα δώματα δύο κτιρίων Β και C.
- Αντικατάσταση του συνόλου των εξωτερικών πεπαλαιωμένων κουφωμάτων τριών κτιρίων από σύγχρονα με θερμομονωτικές ιδιότητες.
Ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες
- Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/κλιματισμού τριών κτιρίων.
- Ηλιοθερμικό συγκρότημα με 550 τ.μ. ηλιακών συλλεκτών και 8 θερμοδοχείων νερού χωρητικότητας 5.000 έκαστο ήτοι 40.000 λίτρων και διασύνδεση αυτών με τις αντλίες θερμότητας ως συμπληρωματική πηγή.
- Αντικατάσταση και αναβάθμιση Κεντρικών Κλιματιστικών Μονάδων σε τρία κτίρια.
- Αντικατάσταση λαμπτήρων φθορισμού με LED σε τρία κτίρια.
- Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης κτιρίων και τοποθέτηση ρυθμιστών στροφών στους κυκλοφορητές νερού ψύξεως/θερμάνσεως.
- Νέος ατμολέβητας δυναμικότητας 8 τόνων ατμού/h
- Αντλία θερμότητας ψύξης/θέρμανσης, αναβάθμιση
Επίσης στο αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνονται η εκπόνηση ενεργειακού ελέγχου και ενεργειακής επιθεώρησης μετά το πέρας των παρεμβάσεων, καθώς και η εκπόνηση μελέτης οργάνωσης και πιστοποίηση του συστήματος διαχείρισης κατά ISO 50001, από διαπιστευμένο φορέα.