Η διασύνδεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Υγεία αναδείχτηκαν στη σχετική ημερίδα που διοργανώθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στο ξενοδοχείο My Way στο πλαίσιο του 12ου Forum Υγεία. Την εκδήλωση οργάνωσαν ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών, Περ. Τμ. Αχαΐας και Ηλείας και ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Κ.Υ. Χαλανδρίτσας.
Στον χαιρετισμό του ο εκδότης του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων» Παναγιώτης Γιαλένιος τόνισε ότι : «Επιδιώξαμε να αναδειχτούν θέματα που αφορούν τις νέες τεχνολογίες και την Υγεία. Μας απασχολεί η επικαιρότητα της Υγείας και το ζήτημα της ψυχικής Υγείας, αλλά και ζητήματα που αφορούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Στη συνεδρία που σήμερα οργανώσαμε το θέμα που θέτουμε αφορά την Υγεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντας βάρος στις υγιείς πόλεις».
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχιμανδρίτης Θεόκλιτος Παντελίδης, εκ μέρους του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου και τόνισε ότι τα συμπεράσματα της εκδήλωσης θα πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερα σοβαρά.
————————————–
Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ
Η πρωτοβάθμια φροντίδα στην Αυτοδιοίκηση
Ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Αχαΐας του κόμματος, τόνισε ότι το σημαντικό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η εγγύτητα με την Υγεία. Γίνονται σημαντικές συζητήσεις για το εάν θα πρέπει να περάσει και ο τομέας της Υγείας η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και ο ίδιος εμφανίστηκε θετικός στο να γίνει αυτό το βήμα.
—————
Γιάννης Καρβέλης, Διοικητής της 6ης ΥΠΕ
Πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου
Ο Γιάννης Καρβέλης, Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, τόνισε ότι: « βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, αφορά τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του παχέως εντέρου και στα καρδιοαγγειακά νοσήματα. Η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας μπορεί να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο με την τοπική αυτοδιοίκηση και να υπηρετήσει ένα σημαντικό σκοπό».
Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε διαδικτυακά ο Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
——————————–
Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης
Βελτίωση των συνθηκών από κεντρικό σχεδιασμό
Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης τόνισε ότι: « Εκείνο που λείπει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ότι δεν υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός. Δεν μπορούμε να διασπάσουμε την Υγεία από τον κεντρικό σχεδιασμό της εκχωρώντας αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Μίλησε ακόμη και για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Υγείας σήμερα και τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν γενναία βήματα για βελτίωση των συνθηκών.
—————————————————————-
Θεόδωρος Τουλγαρίδης, πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων
Επιβαρυμένη η κατάσταση της Υγείας στην χώρα μας
Ο Θεόδωρος Τουλγαρίδης, πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων στην παρέμβασή του ανέφερε ότι η κατάσταση στον χώρο της Υγείας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, καθώς πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 42% του πληθυσμού δεν μπόρεσε το 2022 να καλύψει τις ιατρικές του ανάγκες. Ο λόγος είναι το υψηλό κόστος, η μεγάλη αναμονή και η έλλειψη προσβασιμότητας. Πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ότι στην Ελλάδα το 49% των φτωχών νοικοκυριών δεν μπορεί να έχει θεραπεία και τις εξετάσεις που πρέπει. Αυτά συνοψίζουν την κατάσταση στον χώρο της Υγείας και τις μεγάλες αναμονές για θεραπείες και εξετάσεις.
————————————————————————–
Γιώργος Μώρος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών, Περ. Τμ. Αχαΐας και Ηλείας
Επιτακτική η δημιουργία δομών αποκατάστασης
O Γιώργος Μώρος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών, Περ. Τμ. Αχαΐας και Ηλείας, στον χαιρετισμό του τόνισε ότι « ο φυσιοθεραπευτής είναι ο μόνος, πέρα από τους γιατρούς, που ασχολείται με τη λειτουργική αποκατάσταση του ασθενούς. Ένα ζητούμενο που υπάρχει είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό στους ενήλικες νευρολογικούς ασθενείς. Δεν υπάρχουν ιδιωτικές και κρατικές δομές. Υπήρχε μια πρώτη σκέψη, οι φορείς και η Αυτοδιοίκηση να δημιουργήσουμε δομές που να απευθύνονται στην αποκατάσταση αυτών των ασθενών».
——————————- ———-
Nταίζη Παπαθανασοπούλου, Κοινωνιολόγος & Κοινωνική Λειτουργός, Συντονίστρια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων
Το δίκτυο Υγιών Πόλεων και η αντανάκλαση στους πολίτες
H Nταίζη Παπαθανασοπούλου, Κοινωνιολόγος & Κοινωνική Λειτουργός, Συντονίστρια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων για τον Π.Ο.Υ., αναφέρθηκε στις «Υγιείς πόλεις και Περιφέρειες στο δίκτυο του ΠΟΥ». Όπως είπε: « Το πρόγραμμα των υγιών πόλεων ιδρύθηκε το 1988. Από τότε μέχρι και το 1992 εφάρμοσαν μια μεθοδολογία για το πώς οι πόλεις επηρεάζουν την Υγεία. Οι πόλεις πλέον είναι 100 και μπαίνουν στη δοκιμασία να πιστοποιηθούν και να ακολουθήσουν συγκεκριμένες πολιτικές που θα είναι παράδειγμα για τις άλλες». Μέσω εθνικών δικτύων οι τοπικές αρχές έχουν πρόσβαση στη γνώση για τις υγιείς πόλεις».
Ακολούθως εξήγησε ότι : «έχει μεγάλη σημασία ο τόπος που ζούμε, γιατί επηρεάζει την Υγεία τους. Όλο και περισσότερο θα έχουμε μεγαλύτερα ποσοστά. Από ένα μέγεθος και πάνω πρέπει να κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις για να μην υπάρχουν προβλήματα», ανέφερε. Και τόνισε ότι οι πόλεις πρέπει να είναι βιώσιμες και να παρέχουν ποιότητα ζωής.
Οι προσπάθειες των Υγιών Πόλεων κατατείνουν ώστε με τις παρεμβάσεις τους και την μέθοδο εργασίας τους να βελτιώνουν διαρκώς τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία.
—————————————————-
Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας
Τεχνολογίες αιχμής που βοηθούν την περίθαλψη ασθενών
H Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας μίλησε για το «Οδοιπορικό ένταξης της ΠΔΕ στις Υγιείς Περιφέρειες».
«Υπάρχει μια τεχνογνωσία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το πώς εισάγεις όλες αυτές τις πολιτικές. Η Ελλάδα έχει ιδιαιτερότητες ανά περιοχή και διαφορετικά χαρακτηριστικά» τόνισε η κ. Μαστοράκου.
Ακολούθως τόνισε ότι στόχοι για τον Παγκόσμιο Οργανισμο Υγείας είναι η εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης σε ποιοτική περίθαλψη χωρίς οικονομικές δυσκολίας. Επίσης η προστασία από μια κατάστασης έκτακτης ανάγκης και η εξασφάλιση καλύτερης Υγείας και ευεξίας σε όλες τις ηλικίες.
Τόνισε ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος υπάρχουν προβλήματα πρόσβασης στην Υγεία και το δίκτυο των υγιών Περιφερειών Υγείας (Regions for Health Network (RHN)) έρχεται να μειώσει αυτό το κενό.
«Γεωγραφικά έχουμε δυσκολίες πρόσβασης και αυτό είναι ζήτημα κράτους και Περιφέρειας. Οι Περιφέρειες διαχειρίζονται ευρωπαϊκά προγράμματα και πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό σε επίπεδο Περιφέρειας.
Πλέον τεχνολογίες αιχμής έρχονται για να παρακολουθήσουν άνθρωποι με χρόνια προβλήματα Υγείας και όταν αλλάζει κάτι να ειδοποιείται ο θεράπων γιατρός», εξήγησε για το συγκεκριμένο πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη.
———————————–===========
Γρηγόρης Αλόκριος, MSc. Γενικός Ιατρός, Επιστημονικός Υπεύθυνος. Κ.Υ. Χαλανδρίτσας
Στόχος η διατήρηση και προστασία της υγείας του πληθυσμού
Ο Γρηγόρης Αλόκριος, MSc. Γενικός Ιατρός, Επιστημονικός Υπεύθυνος. Κ.Υ. Χαλανδρίτσας μίλησε για την «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Διαχείριση της αρρώστιας ή της υγείας;». Σημείωσε ότι ότι δεν είναι βασική λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας η αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών αλλά η διατήρηση και η προστασία της υγείας όλου του πληθυσμού. ‘Οταν συμβαίνει αυτό, τα επείγοντα συμβάντα μειώνονται, αφού εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται οι παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε αυτά τα σοβαρά περιστατικά.
Ακολούθως αναφέρθηκε στην ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού μέσω της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στο να εξισορροπηθεί το σύστημα Υγείας. Ακολούθως επεσήμανε ότι η πρωτοβάθμια υγεία είναι σημαντική για την προσβασιμότητα και την προσπελασιμότητα του ασθενούς στις δομές υγείας και έχει ρόλο «φιλτραρίσματος» των περιστατικών.
—————=========================
Νίκος Καστρίνιος, Product Manager – Health, WINGS ICT Solutions
« Απομακρυσμένη παρακολούθηση της πορείας του ασθενούς»
Ο Νίκος Καστρίνιος, Product Manager – Health, WINGS ICT Solutions, ανέφερε ότι η εταιρεία αναλαμβάνει σημαντικές λύσεις για υγεία και ευεξία και μεταξύ άλλων στοχεύει στην απομακρυσμένη επίβλεψη Υγείας, σε ηλεκτρονικούς φακέλους Υγείας κα Απευθύνεται επίσης σε Δήμους και Περιφέρειες, Δημόσια Νοσοκομεία, Δημοτικά Ιατρεία & Κέντρα Υγείας, Ιδιωτικούς Ομίλους Υγείας κ.α.
Με το σύστημα starlit που παράγει η εταιρεία παρέχεται η δυνατότητα σύστημα απομακρυσμένης επίβλεψης, που επιτρέπει την αποστολή ειδοποιήσεων έκτακτης ανάγκης σε επαγγελματίες υγείας στις εξής περιπτώσεις: Όταν οι ζωτικές παράμετροι του ασθενούς βρεθούν εκτός των προκαθορισμένων ορίων, όταν γίνει ανίχνευση ανωμαλιών βάσει των ζωτικών σημείων και πρόβλεψη αποφυγής κινδύνου/ασθενειών. Ο επαγγελματίας υγείας έχει την δυνατότητα να οριοθετήσει για κάθε ασθενή του τις κρίσιμες τιμές κάθε παραμέτρου ελέγχοντας έτσι την εμφάνιση των ειδοποιήσεων του.Η ανάλυση των σημάτων παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την ανίχνευση καρδιαγγειακών παθήσεων όπως αρρυθμία. Επίσης παρέχει τη δυνατότητα πρόβλεψης υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρτασης) μέσω εξατομικευμένων μοντέλων πρόβλεψης.
=====================================================
Tάκης Γεωργακόπουλος, Διευθυντής ΕΣΥ/ΜΕΘ, πρώην αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ
«Δεν γίνονται Υγιείς πόλεις χωρίς δομές»
Τέλος ο Tάκης Γεωργακόπουλος, Διευθυντής ΕΣΥ/ΜΕΘ, πρώην αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ, τόνισε οτι δεν μπορεί να υπάρχει δίκτυο υγιών πόλεων ή υγιών περιφερειών αν δεν υπάρχουν υγιώς λειτουργούσες δομές Υγείας στις πόλεις αυτές. Αν δεν μπορούν , δηλαδή, τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν με ασφάλεια δεν υφίσταται η έννοια των Υγιών Πόλεων ή Περιφερειών.
«Δεν γίνεται να μην μπορούμε να φρενάρουμε στους τόπους καταγωγής τους ή διαμονής τους τους ασθενείς και να μεταφέρονται όλοι οι ασθενείς στα κέντρα. Αν δεν γίνεται αυτό να το κάνουμε πράξη τότε το δίκτυο Υγιών Πόλεων έχει πάει στράφι και θα είναι όλα στον αέρα και θα κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου», τόνισε